Gespoten vloerisolatie PUR
Pur staat voor polyurethaan en wordt vaak gebruikt voor het isoleren van daken en vloeren. Aangezien Polyurethaan isolatie vaak als schuim wordt geplaatst, noemt men dit isolatiemateriaal dan ook vaak gespoten PUR. Het wordt op het te behandelen oppervlak gespoten en sluit makkelijk en snel alle hoekjes af. Dit isolatiemateriaal is dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid, snelheid, doeltreffendheid en hoge isolatiewaarde ideaal voor de isolatie van alle vloeren zoals zoldervloeren, vloeren op het gelijkvloers en tussenvloeren.
Uit wat bestaat gespoten PUR?
Bij dit isolatiemateriaal worden 2 componenten gemengd (isocyanaat en polyol). Na het spuiten ontstaat hierdoor na enkele minuten een harde materie met een zeer hoog percentage gesloten cellen (tot 95%). De bovenzijde van dit schuim is niet volledig egaal. Indien men vloerverwarming wil plaatsen, is het dus eerst vereist om het oppervlak glad te schuren.
Gespoten purisolatie beschikt verder over een hoge isolatie- of lambdawaarde. Het materiaal is dus uiterst geschikt voor wie een nagenoeg perfecte isolatie wenst die moeiteloos aansluit op leidingen en oneffenheden in de vloer. Offertes op maat van jouw project aanvragen kan via onze online offerteservice.
Toepassingen en voordelen van gespoten vloerisolatie
Gespoten PUR is een van de vaakst gebruikte soorten vloerisolatie. Het grote voordeel van gespoten vloerisolatie is ongetwijfeld de uitstekende isolerende werking en perfecte afsluiting. Met een gemiddelde lambdawaarde van 0,026 W/mK doet purisolatieschuim beter dan de meeste andere isolatiematerialen. Bijgevolg kan je hierdoor tot 15% besparen op jouw energiefactuur.
Terwijl men voorheen steeds isolatieplaten moest plaatsen bovenop de dekvloer (chape), moet je bij gespoten polyurethaan vloerisolatie geen uitvullaag voorzien voor de leidingen. De isolatie zelf zorgt voor een naadloze inkapseling van het buizenwerk en een volledige uitvulling, tot in de kleinste hoekjes. In slechts één handeling bekom je dus de uitvulling en de isolatielaag zelf. Deze kan je vervolgens afwerken met een laag chape.
Omwille van de zeer goede warmteweerstanden het feit dat er geen uitvullaag moet voorzien worden, heb je bij het werken met gespoten isolatieschuim minder vloerdikte nodig. Zeker wanneer je wil renoveren en de hoogte van de deuropeningen een belangrijke rol spelen is gespoten vloerisolatie aan te raden.
Het werken met gespoten PUR gebeurt snel en zorgvuldig. Indien je de werken door een professional laat uitvoeren, bespaar je door de snelle plaatsing de betaling van arbeidsuren uit. De isolatielaag is quasi onmiddellijk begaanbaar en slechts één dag na plaatsing is de isolatie volledig uitgehard. Zo bespaar je kostbare tijd die je kunt spenderen aan een ander aspect van jouw bouw- of verbouwproject. Dankzij de naadloze afwerking van gespoten vloerisolatie zijn koudebruggen en warmteverliezen uitgesloten.
Andere voordelen zijn de stabiliteit en vormvastheid. In principe verzakt de hard geworden isolatielaag nooit. Deze spuitisolatie aanbrengen kan binnen een zeer groot temperatuurbereik. Het materiaal is bestand tegen zuren, basen, oliën, benzine, vetten, en andere schadelijke stoffen. Polyurethaanschuim is waterdicht en dampdoorlatend, milieuvriendelijk en licht in gewicht.
Waarmee moet je rekening houden bij de plaatsing?
Polyurethaanschuim is een chemisch product. Ga daarom steeds voorzichtig te werk en werk enkel samen met bedrijven die voldoende ervaring hebben in deze materie. Door de hoge kostprijs van de installatie is zelfplaatsing is de meeste gevallen duurder dan de vloerisolatie te laten spuiten. Door de snelle plaatsing hoef je bovendien geen hopen geld aan werkuren uit te geven.
Uiteindelijk zal je versteld staan van het resultaat. Isolatieschuim garandeert een perfecte afwerking en hoge isolatiewaarde. En zeg nu zelf, wie vindt het niet leuk om op een warme en comfortabel aanvoelende vloer te lopen?
Prijs gespoten PUR vloerisolatie
De prijs van gespoten polyurethaanschuim wordt berekend op basis van de oppervlakte en gewenste dikte. Reken voor gespoten PUR op een startprijs van gemiddeld 25 euro per m2. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via onze online offertepagina.
Wens je zelf te isoleren, dan kan je gebruikmaken van EPS-platen. De prijs voor platen van 15 centimeter schommelen rond de 12 euro per vierkante meter maar dan moet je wel nog rekening houden met de uitvullaag op de leidingen, koudebruggen en verlies bij het snijden van de platen. Bij het vergelijken moet je bovendien rekening houden met de isolatiewaarde. Zo zal gespoten PUR van 10 centimeter beter isoleren dan EPS-isolatieplaten van 10 centimeter.