Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitengevelisolatie

Wil je besparen op je energiefactuur en genieten van extra wooncomfort? Dan is muurisolatie erg belangrijk. Maar wat als je geen spouwmuren hebt of die niet geschikt zijn om te na-isoleren? Dan is buitengevelisolatie een goed alternatief. Hoeveel kost het om je buitengevel te isoleren? Wat zijn de voor- en nadelen van gevelisolatie langs de buitenkant? Uit welke nieuwe gevelafwerkingen kan je kiezen? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs buitengevelisolatie
Soorten gevelafwerking na isolatie
Werkwijze buitengevel isoleren
Vraag je offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor buitengevelisolatie?

Wil je graag je gevel isoleren? Dan kan je ervoor kiezen om de gevelisolatie aan de buitenkant van je bestaande gevel te laten plaatsen. Die buitengevelisolatie is een geschikte keuze als je…

  • een volledige gevelrenovatie voor ogen hebt (nieuwe gevelafwerking, eventueel nieuwe ramen, …).
  • woning geen spouwmuren heeft (bv. gebouwd voor 1920).
  • spouwmuren niet geschikt zijn voor na-isolatie (bv. te nauw, vervuild, beschadigd, …).
  • bestaande gevel beschadigd is, met bv. vochtproblemen tot gevolg.

buitengevelisolatie plaatsen

 

Voor- en nadelen buitengevel isoleren

Twijfel je nog of gevelisolatie plaatsen een goed idee is voor jouw woning? Dat kan het helpen om de voor- en nadelen van isolatie tegen je buitengevel tegen elkaar af te wegen. Een klein overzicht:

 

  • Flinke energiebesparing: met buitengevelisolatie creëer je een naadloze, sluitende isolatieschil zonder koudebruggen. Zo bespaar je flink op je energiefactuur.
  • Groter wooncomfort: je hebt geen last meer van koude luchtstromingen, de binnentemperatuur blijft constant en ook eventuele geluidsoverlast vermindert fel.
  • Nieuwe uitstraling: dankzij de nieuwe afwerking die aangebracht wordt na het isoleren ziet je gevel er weer als nieuw uit. Bovendien heb je een brede keuze aan mogelijke materialen (crepi, steenstrips, houten gevelbekleding, …). Lees meer over de mogelijke gevelafwerkingen.
  • Beschermd tegen weersinvloeden: dankzij de gevelisolatie en de nieuwe afwerking is je gevel goed beschermd tegen vorst, vocht, vuil, … Problemen met bv. doorslaand vocht behoren tot het verleden.
  • Geen ruimteverlies: laat je je gevel isoleren langs binnen? Dan verlies je ruimte aan de binnenkant van je woning. Dat is bij gevelisolatie langs buiten niet het geval.

 

  • Duurder dan spouwmuurisolatie: je gevel isoleren langs buiten komt duurder uit dan spouwmuurisolatie. Daardoor is de terugverdientijd ook langer (8 à 13 jaar).
  • Arbeidsintensieve plaatsing: een buitengevel isoleren is een complexe, precieze klus die de nodige tijd in beslag neemt. Naast de gevelisolatie zelf moet de vakman namelijk ook nog je gevelafwerking plaatsen. Lees meer over de werkwijze.

 

Prijs buitengevelisolatie

De kostprijs voor buitengevelisolatie hangt af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheidsgraad van de werken en natuurlijk je gewenste gevelafwerking. Zo is je buitengevel isoleren en bepleisteren goedkoper dan het plaatsen van isolatie in combinatie met een houten of een metalen gevelbekleding. Gemiddeld mag je voor buitengevelisolatie rekenen op een prijskaartje van 100 à 150 euro per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking gevel). 

TIP: deze richtprijs kan verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, adviezen, afwerkingsmaterialen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten voor gevelisolatie met subsidies

Laat je je buitengevel isoleren? Dan kan je de kosten van deze investering aanzienlijk drukken met een subsidie en andere financiële voordelen. Benieuwd naar de andere financiële voordelen waarop je mogelijk recht hebt? Je ontdekt er alles over in ons overzicht van de isolatiesubsidies.

 

 

Soorten afwerkingen na buitengevelisolatie

Is de gevelisolatie geplaatst? Dan moet die isolatielaag nog afgewerkt worden met een nieuwe gevelbekleding. Je kan onder meer kiezen voor de volgende afwerkingen:

 

buitengevelisolatie crepi 1) Gevelisolatie met crepi

Een buitengevel isoleren en bepleisteren is erg populair. Geen toeval, want crepi valt snel te plaatsen, beschermt je gevel tegen vocht en zorgt voor een egaal, modern uitzicht. Bovendien kan je zo’n sierpleister erg dun laten aanbrengen, en dat in de kleur, structuur en afwerking die jij wenst. Je hebt dus geen extra fundering nodig. Daardoor is gevelisolatie met crepi de meest praktische en budgetvriendelijke oplossing.

Richtprijs: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Voordelen: goedkoop – dunne afwerking – snelle plaatsing

Lees meer over gevelisolatie met crepi.

 

steenstrips gevelisolatie 2) Gevelisolatie met steenstrips

Hou je van de authentieke look van bakstenen, maar wil je geen extra fundering plaatsen? Dan is gevelisolatie met steenstrips de ideale oplossing. Deze strips zijn gemaakt van gezaagde bakstenen en een isolatiespecialist lijmt ze rechtstreeks op het isolatiemateriaal. Kortom, steenstrips zijn veel dunner dan echte bakstenen en tegelijkertijd zijn ze niet te onderscheiden van een nieuwe bakstenen buitenmuur. Bovendien zijn steenstrips verkrijgbaar in vele uitvoeringen.

Richtprijs: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Voordelen: dunne afwerking – snelle plaatsing – echte baksteenlook

Lees meer over gevelisolatie met steenstrips.

 

houten gevelbekleding 3) Gevelisolatie met houten gevelbekleding

Op zoek naar een natuurlijke, warme uitstraling voor je woning? Dan kan je na de buitengevelisolatie ook een houten gevelbekleding laten plaatsen. Je kan kiezen uit thermisch behandeld hout (thermowood) en tropisch hardhout (padoek, afzelia, afrormosia, …). Die houtsoorten zijn erg duurzaam en dus erg geschikt voor buitentoepassingen. In verschillende houtsoorten en uitvoeringen vind je ook sowieso een gevelbekleding op maat van jouw woning en smaak.

Richtprijs: vanaf 120 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Voordelen: warme uitstraling – snelle plaatsing – vlot te herstellen

Lees meer over gevelisolatie met houten gevelbekleding.

 

gevel isoleren panelen 4) Gevelisolatie met gevelpanelen

Met gevelpanelen kan je vele kanten uit. Je kan onder meer kiezen voor verschillende materialen (PVC, composiet, hout, metaal, …) en uitvoeringen. Een populaire uitvoering van gevelpanelen zijn bv. sidings. Dat zijn smalle gevelstroken die je kan schranken of in elkaar kan klikken. Verder kan je gevelpanelen ook zowel horizontaal als verticaal laten plaatsen. Door de vele mogelijkheden vind je met gevelpanelen altijd wel een unieke bekleding die perfect bij jouw woning past.

Richtprijs: vanaf 100 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Voordelen: duurzaam – snelle plaatsing – vele uitvoeringen

 

 

nieuwe buitengevel met isolatie 5) Gevelisolatie met nieuwe buitenmuur

Verkies je de robuuste, karakteristieke look van baksteen? Dan kan je naast steenstrips ook overwegen om een nieuwe buitenmuur te laten metsen. Let op: dit is ongetwijfeld de meest arbeidsintensieve en dus ook de duurste optie. Als er een spouw aanwezig is, verwijdert de vakman eerst de oude buitenmuur. Daarnaast zal ook een extra fundering nodig zijn voor de isolatie en de nieuwe buitenmuur. Bovendien moet je na de gevelwerken ook nieuwe ramen en deuren laten plaatsen.

Richtprijs: vanaf 150 euro per m² (incl. btw en plaatsing)
Voordelen: robuuste look – duurzaam – vele uitvoeringen

 

Werkwijze buitengevelisolatie

De buitenisolatie van een gevel is voer voor een ervaren, gespecialiseerde vakman. Maar hoe gaat zo’n isolatiespecialist doorgaans te werk? De verschillende stappen van buitengevelisolatie op een rij:

  1. Eventuele bestaande spouw isoleren

    Gevelisolatie plaatsen langs buiten is een goede keuze als je geen spouwmuur hebt. Maar wat als er wel een luchtspouw is tussen je binnen- en buitenmuur? In de meeste gevallen zal de isolatiespecialist die eerst opvullen met isolatiemateriaal. Zo vermijd je een koude luchtstroming tussen beide muren.

  2. Isolatieplaten op buitenmuur aanbrengen

    Bij buitengevelisolatie kiest een specialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten (PUR, XPS, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen zelfs bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Zo nemen de isolatie en de nieuwe gevelafwerking niet te veel ruimte in aan de buitenkant van je woning. De vakman plaatst deze isolatieplaten tegen je buitenmuur met een speciale lijmspecie (eventueel ondersteund door een lichtmetalen frame).

  3. Draagstructuur op de isolatielaag aanbrengen

    Tegen de isolatieplaten monteert de vakman een houten of metalen draagstructuur. Daarop kan hij de houten gevelbekleding of de gevelpanelen aanbrengen. Zo ontstaat er een luchtspouw tussen de isolatie en de gevelbekleding die vocht afvoert en ervoor zorgt dat de materialen droog en stabiel blijven. Let op: bij gevelbepleistering of steenstrips is zo’n draagstructuur niet nodig. In dat geval volstaan hoekprofielen en een wapeningsnet.

  4. Gevelafwerking plaatsen

    Ten slotte werkt de vakman je gevel af volgens jouw specifieke wensen. Je kan kiezen voor een gevelbepleistering met een specifieke kleur, structuur en afwerking. Maar ook steenstrips in verschillende uitvoeringen, houten of metalen gevelbekledingen, gevelpanelen, … Lees meer over de mogelijke gevelbekledingen.

TIP: je kiest best voor een vakman die gespecialiseerd is in de gevelbekleding die jij wil. Sommige isolatiespecialisten werken bv. vooral met crepi. Andere zullen dan weer veel ervaring hebben met isolatie in combinatie met steenstrips. Op zoek naar zo’n gespecialiseerde vakman actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Offertes voor muurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten