Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten isolatiewaarden: Overzicht

Bij het bouwen of het verbouwen van een woning is het belangrijk om met de isolatiewaarde rekening te houden. Op het gebied van isolatiewaarden kan er een onderscheid gemaakt worden tussen de isolatiewaarde van het materiaal, van een constructiedeel of van het volledige gebouw. Uiteraard kunnen de waarden onderling invloed op elkaar uitoefenen, zoals een som meer is dan het geheel der delen. Zo zal de isolatiewaarde van het materiaal invloed hebben op de waarde van het constructiedeel van een huis.

Ga snel naar:
Soorten isolatiewaarden
Isolatiewaarden passief huis
Minimale isolatiewaarden
Ontvang advies op maat

Welke isolatiewaarden worden waar gebruikt?

Vooraleer je op zoek gaat naar isolerende constructiematerialen is het belangrijk te weten in welke isolatiewaarde ze worden uitgedrukt. Hieronder vind je een overzicht van alle gebruikte isolatiewaarden in de bouwsector.

De R-waarde

Het isolatievermogen van materiaal wordt uitgedrukt in de R-waarde, zoals bij dubbel glas, maar ook bij vloeren, daken en muren. Deze waarde heeft betrekking op het isolerend vermogen van verschillende zaken. Bij een hoge R-waarde is er sprake van hoog isolerend materiaal. De berekening is afhankelijk van de materialen en de dikte. De R-waarde wordt ook gebruikt als maatstaf voor premies en subsidies.

 

K-waarde De K-waarde

De globale isolatiewaarde van een huis wordt uitgedrukt in de K-waarde. Aan de hand van deze waarde kan een indruk verkregen worden over het warmteverlies door onder meer het dak, vloer, ramen en buitenmuren. Een lage K-waarde staat voor weinig warmteverlies. De minimum K-waarde voor een nieuwbouwwoning is k45. Passiefhuizen schommelen tussen K10 en K20. Bij het bouwen van een nieuwe woning moet u voldoen aan de EPB-wetgeving die zich baseert op de K-waarde.

 

De RC-waarde

Bij het kopen van een product met meerdere isolatielagen is de Rc-waarde van belang. De verschillende isolatielagen versterken elkaar en met de Rc-waarde wordt de totale isolatiewaarde van het product uitgedrukt. De Rc-waarde is dus een optelling van de R-waarden van de gebruikte materialen. Hoe hoger de Rc-waarde is, hoe beter de isolatiewaarden zullen zijn.

 

De U-waarde

De U-waarde wordt bepaald door de dikte van het materiaal in combinatie met het type materiaal, dat voor een raam, dak of muur wordt gebruikt. Aan de hand van deze waarde wordt vastgesteld hoeveel warmte door een vierkante meter van een specifiek constructiedeel ontsnapt per seconde. Een lage U-waarde staat voor een hoge isolatiewaarde. De maxmimumwaarden verschillen naargelang het om transparante of doorzichtige constructiematerialen gaat.

 

Lambda isolatiewaarde

Een belangrijke isolatiewaarde is de lambda-waarde aan de hand waarvan het isolerende karakter van het materiaal wordt bepaald. Deze waarde stelt de warmtegeleiding van specifieke materialen vast en vormt de basis om de overige isolatiewaarden te berekenen. Materialen met een lage lambda-waarde zorgen voor een betere isolatie omdat er minder warme verloren gaat. Overigens kan een hogere lambda-waarde worden gecompenseerd door rekening te houden met de dikte van het isolatiemateriaal.

 

CONCLUSIE: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter de isolatie

Met uitzondering van de R-waarde geldt steeds: hoe lager het getal, hoe beter het materiaal isoleert. Een goede isolatie van een gebouw zorgt voor lagere energiekosten en een hoger comfort. Bovendien profiteert het milieu er eveneens van.

Hoe bereik je een goede isolatiewaarde? Om een optimale isolatiewaarde van je woning te bereiken, laat je je best adviseren door een ervaren isolatiespecialist. Ontvang vrijblijvend advies op maat via onze offerteservice.

 

Benodigde isolatiewaarden voor een passief huis

Passiefhuizen zijn woningen met een doorgedreven isolatie. Passiefhuizen hebben een lage energievraag nodig voor koeling en verwarming en komen daarbij niet uit boven een verbruik van 15 kWh/m2 op jaarbasis.

Het isolatiepeil van passiefhuizen bedraagt K10 à K20 en kent een streefdoel op het gebied van de U-waarde voor muren, daken en vloeren van minder dan 0,10 W/m2K en voor de ramen en het buitenschrijnwerk van minder dan 0,8 W/m2K.

Bij passiefhuizen is het niet nodig om van een traditioneel verwarmingssysteem gebruik te maken. Door de luchtdichting en het optimaal benutten van zonnewinsten in combinatie met een energiezuinige wijze van ventileren blijft de warmte namelijk in het huis op een duurzame wijze behouden.

 

isolatiewaarden huis

Minimale opgelegde isolatiewaarden

Bij nieuwbouwwoningen worden er tegenwoordig strenge eisen aan de thermische kwaliteit van het huis gesteld, zoals aan die van de buitenschil. Zo geldt er voor nieuwbouwwoningen een minimale isolatiewaarde, namelijk K45. Die waarde kan bereikt worden door een goede isolatie van het dak, gevel, vloeren, ramen, deuren en koudebruggen toe te passen.

Bij het isoleren van koudebruggen kan er gedacht worden aan het aanbrengen van goede afdichtingen tussen de bewegende delen van de beglazing. Een goed geïsoleerde buitenschil levert direct een grote energiebesparing op en dat is terug te zien op de lagere energierekening.

TIP: laat je adviseren door een specialist met kennis van zaken om de beste isolatiewaarden te bereiken. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Deskundig advies van isolatiespecialisten kan lonen!

Eén ding staat vast! Investeren in isolatie is een kost die je op korte of lange termijn dubbel en dik terugverdient. Het is dan ook aan te raden je isolatiewerken uit te laten voeren door een echte isolatiespecialist zodat koude bruggen en warmteverlies maximaal beperkt kan worden. Via onderstaand offerteformulier kan je nu makkelijk in contact komen met verschillende specialisten uit jouw regio:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten