Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieschuim: soorten, voordelen & prijzen

Wil je je dak, vloer of spouwmuur snel isoleren? Of ervoor zorgen dat je geen warmteverlies hebt na het plaatsen van nieuwe ramen? Dan is isolatieschuim een perfecte keuze. In plaats van isolatieplaten of -dekens op maat te snijden, spuit je dan gewoon PUR-schuim of icynene direct op het te isoleren oppervlak. Ontdek alles over de voordelen, prijzen, … van spuitbaar isolatieschuim!

Ga snel naar:
Voordelen van isolatieschuim
Mogelijke toepassingen
Prijs van isolatieschuim
Schuim of andere uitvoering?
Zelf aanbrengen of expert?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Welke soorten isolatieschuim zijn er?

Je moet isolatieschuim niet verwarren met inblaasisolatie als cellulose, glaswol of houtvezels. Bij schuim gaat het om vloeibare isolatiematerialen die je met een pistool tegen een oppervlak spuit en daarna laat uitharden. Er zijn 2 soorten spuitbaar isolatieschuim op de markt:

 1. PUR-isolatieschuim: naast harde, drukvaste isolatieplaten is PUR (polyurethaan) ook beschikbaar als vloeibaar isolatieschuim. Dat PUR-schuim is stabiel, vormvast en is al hard na een paar minuten. In tegenstelling tot platen is dit schuim echter niet helemaal egaal na plaatsing.
 2. Icynene isolatieschuim: ook icynene is een isolatieschuim op basis van polyurethaan. In tegenstelling tot PUR-schuim is het een ademend product met een open celstructuur. Daardoor kan eventueel vocht uit het isolatiemateriaal ontsnappen. Om die reden gebruiken experts icynene altijd voor het isoleren van houten vloeren.

Wil je isolatieschuim gebruiken voor jouw project? Een ervaren isolatiespecialist in je buurt vertelt je meer over de mogelijkheden, voordelen, kosten, … van PUR-schuim of icynene voor jouw project. Kom in contact met meerdere erkende isolatiebedrijven!

isolatieschuim

 

Voordelen van isolatieschuim

In sommige situaties kies je beter voor spuitisolatie dan voor isolatieplaten of -dekens. Isolatieschuim kent namelijk een aantal concrete voordelen ten opzichte van die andere materialen. Een kort overzicht:

 

 • Optimale luchtdichtheid: een vloeibaar schuim dicht alle kieren, naden, gaten en hoeken perfect. Zo krijg je een naadloze isolatieschil zonder onderbrekingen. Die optimale luchtdichtheid zorgt voor een maximaal rendement.
 • Goede isolatiewaarden: zowel PUR-schuim als icynene isoleren op thermisch gebied uitstekend. Maar ook op akoestisch gebied presteert het materiaal goed. Kortom, de materialen zijn een zegen voor zowel je energiefactuur als je wooncomfort.
 • Lange levensduur: de nieuwste generatie isolatieschuimen gaan erg lang mee. Bij PUR-schuim gaat het om een levensduur tot wel 75 jaar. Kortom, een keuze voor het leven!
 • Ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen: isolatieschuim is soepel en licht. Een expert kan er dus de kleinste kieren en hoeken mee opvullen. Dat is onder meer handig bij lage kelderruimtes of steile dakconstructies. Door de snelle plaatsing (in vergelijking met isolatieplaten) bespaar je bovendien ook arbeidskosten.
 • Dikte zelf te bepalen: isolatieplaten en -dekens kan je verkrijgen in meerdere standaard diktes. Met isolatieschuim kan je echter helemaal op maat werken. Een isolatiespecialist stemt de dikte van de isolatielaag perfect af op jouw situatie. Dat is vooral handig bij de isolatie van vloeren, met bv. een beperktere opbouwhoogte.

 

Mogelijke toepassingen van spuitbaar isolatieschuim

Vloeibaar isolatieschuim kan je gebruiken voor vrijwel elk isolatieproject in huis. Vooral de snelle, eenvoudige plaatsing en 100% luchtdichte afwerking maken van spuitisolatie een populaire keuze voor de volgende toepassingen:

 

1. Isolatieschuim voor de vloer

Isoleer je je vloer langs onder? Dan is spuitisolatie de handigste keuze. Zo hoeft een vakspecialist geen isolatieplaten te snijden en verankeren. Voor een houten ondervloer is icynene de beste keuze en bij een betonnen ondervloer kiest een expert meestal voor PUR-schuim. Isoleer je je vloer langs boven? Dan functioneert PUR-schuim als een uitvul- en isolatielaag in 1. Zo hou je de opbouwhoogte beperkt.

Richtprijs: 25 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Isolatieschuim voor de spouwmuur

Naast EPS-parels en glaswol kan je ook PUR-schuim in je spouw laten spuiten. Qua geluidsisolatie scoort dit schuim iets minder goed dan die andere materialen, maar verder heeft dit isolatieschuim alleen maar voordelen. Zo heeft het de beste thermische isolatiewaarde, is het geschikt voor smallere spouwen (vanaf 3 cm), is het vocht- en brandwerend, …

Richtprijs: 25 à 30 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Isolatieschuim voor het dak

Isoleer je je dak langs binnen? Dan kan een expert isolatieplaten of -dekens van minerale wol tussen de houten balken van je dakconstructie klemmen. Nog makkelijker is het om de ruimte tussen die spanten, kepers of gordingen op te vullen met isolatieschuim. Zo krijg je een naadloze, 100% luchtdichte isolatielaag met een maximaal rendement. Een dikte van 12 à 15 cm is al genoeg.

Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Isolatieschuim voor de ramen

Heeft een vakspecialist je nieuwe ramen geplaatst? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een luchtdichte afsluiting tussen de binnenmuur en die ramen. Anders verlies je onnodig veel warmte. Een laag PUR-schuim is het meest gebruikte materiaal voor de isolatie van nieuw buitenschrijnwerk. Een expert brengt dat isolatieschuim eenvoudig aan met een spuitbus.

Richtprijs: afhankelijk van het type raam, de oppervlakte, …

 

TIP: werk samen met een ervaren isolatie-expert!

Werken met isolatieschuim vergt veel expertise en gespecialiseerde apparatuur. Als doe-het-zelver kan je aan de slag met een spuitbus, maar voor grotere oppervlaktes moet je samenwerken met een isolatiespecialist. Kies daarom altijd voor een vakbedrijf dat veel ervaring heeft met spuitisolatie.

Gratis in contact komen met gespecialiseerde isolatiebedrijven? Heel simpel! Je hoeft alleen het offerteformulier van Solvari in te vullen. Daarna nemen meerdere experts contact met je op voor een vrijblijvende offerte. Start je aanvraag hier!

 

Prijs van isolatieschuim

De kosten voor isolatieschuim hangen af van het type materiaal, de toepassing, hoe moeilijk het werk is, … Gemiddeld mag je uitgaan van € 20 – 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hieronder nog een aantal richtprijzen per toepassing:

ToepassingPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Isolatieschuim voor de vloer€ 25 à 40
Isolatieschuim voor de spouwmuur€ 25 à 30
Isolatieschuim voor het dak€ 20 à 50

Een totaalprijs voor jouw isolatieproject? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt. Zo vergelijk je snel alle kostenposten en maak je een altijd weloverwogen keuze. Start nu met vergelijken!

 

spuit isolatieschuim

 

Isolatieschuim of andere uitvoering?

Naast PUR-isolatieschuim en icynene zijn er natuurlijk nog andere isolatiematerialen. Met elk hun eigen voor- en nadelen. Om welke alternatieven gaat het? En welke soort isolatie is het meest geschikt voor jouw project? We leggen het hieronder uit:

 

ALTERNATIEF 1 = isolatieplaten

Chemisch hardschuim is niet alleen beschikbaar als spuitisolatie. EPS, XPS, PUR, PIR, …: ze komen nog altijd voor als harde, drukvaste isolatieplaten. Met PIR-platen ben je zelfs zeker van de hoogst mogelijke thermische isolatiewaarde op de markt. Zulke platen zijn vooral interessant voor isolatie aan de buitenkant van woningen (buitengevelisolatie, dakisolatie langs buiten, …). Maar zeker ook voor vloerisolatie, dakisolatie langs binnen, … blijven ze interessant om te overwegen.

 

ALTERNATIEF 2 = isolatiedekens

Is de ondergrond oneffen en niet egaal? Dan zijn isolatiedekens van minerale wol beter geschikt dan harde isolatieplaten. Zulke dekens van glas- of rotswol zijn flexibeler en dus sneller te plaatsen bij ongelijke oppervlakken. Bovendien komen ze vaak ook iets goedkoper uit dan kunststof isolatie. Experts gebruiken zulke dekens vaak voor de isolatie van hellende daken langs binnen, plafondisolatie, de isolatie van zoldervloeren, …

 

ALTERNATIEF 3 = inblaasisolatie

Naast spuitbaar isolatieschuim zijn er ook materialen die je kan laten inblazen. Het gaat dan om cellulose (papiervlokken), glaswol en houtvezels. Dat inblazen kan met een toegevoegde kleefstof (bv. voor dakisolatie), maar dat hoeft niet altijd (bv. voor zoldervloerisolatie). De techniek is vergelijkbaar met spuitisolatie, maar dan met ecologische isolatiematerialen.

 

Zelf isolatieschuim aanbrengen of expert inschakelen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je voor kleinere klussen ook zelf met spuitbaar isolatieschuim aan de slag. Voor grotere projecten heb je wel altijd een ervaren isolatiespecialist nodig. Beide opties:

 

1. Zelf isolatieschuim aanbrengen

Wil je zelf isoleren rond ramen en deuren? Of is het nodig om kieren, naden of gaten in je muren op te vullen vanwege warmteverlies? Dan kan je zelf aan de slag, bv. met Soudal isolatieschuim. Zulke spuitbussen kan je gewoon kopen in een doe-het-zelfzaak. Je moet daarbij wel goed rekening houden met enkele aandachtspunten: denk aan een veiligheidsbril en handschoenen, het bevochtigen van de ondergrond voor een goede hechting en snelle uitharding, …

LET OP: isolatieschuim in zo’n spuitbus is vooral geschikt voor kleine klussen. Gaat het om grotere oppervlaktes als je vloer, dak, …? Dan moet je een gespecialiseerd isolatiebedrijf inschakelen.

 

2. Isolatie-expert inschakelen

Voor grotere oppervlaktes is isolatieschuim in een spuitbus natuurlijk niet voldoende. Alleen een gespecialiseerd vakbedrijf beschikt over de apparatuur en de expertise om een volledig dak, vloer, spouwmuur, … effectief te isoleren met spuitisolatie. Je kan dan rekenen op…

 

 • Advies op maat: voor welk type schuim kies jij het beste? Hoe dik moet de isolatielaag zijn? Is het nodig om het uitgeharde schuim achteraf nog egaal te schuren? Een vakspecialist geeft je gericht advies voor een optimaal eindresultaat.
 • Correcte plaatsing: een expert bereidt eerst de ondergrond goed voor, houdt rekening met de expansie van het isolatieschuim, maakt het oppervlak vochtig, … Kortom, hij doet al het benodigde werk voor een naadloze, luchtdichte isolatielaag.
 • Veilige werken: een vakbedrijf beschikt over een speciaal spuitpistool voor grotere oppervlakken. Bovendien draagt zo’n expert ook altijd beschermende werkkleding en een mondmasker. Bepaalde stoffen in dat schuim kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. De isolatiewerken verlopen dus helemaal veilig.
 • Financiële voordelen: schakel je een erkend vakbedrijf in voor je isolatiewerken? Dan maak je aanspraak op de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). En is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten. Dat scheelt samen erg veel!

Vrijblijvend offertes van vakspecialisten vergelijken? Daarvoor kan je het onderstaande offerteformulier invullen. Na enkele werkdagen nemen meerdere geschikte vakbedrijven al contact met je op!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten