Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Na-isolatie spouwmuur

Muurisolatie is belangrijk om energiekosten te besparen en binnen van een aangenaam klimaat te kunnen genieten. Spouwmuurisolatie is de snelste en voordeligste methode van muurisolatie. Maar hoe weet je of je een spouwmuur hebt en of het voor jou interessant is om deze te laten na-isoleren? Lees hier alles over de na-isolatie van een spouwmuur en ontdek de prijzen per isolatiemateriaal.

Snel naar: heb ik een spouwmuur?voordelenprijsmaterialen – soorten muurisolatie

 

Heeft mijn muur een spouw?

 1. Mijn woning is gebouwd tussen 1920 en 1975

  Woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 hebben vaak een spouw die niet geïsoleerd is. Als deze spouw breder is dan 3 cm, kan je je spouwmuur na-isoleren met PUR. Vanaf 5 cm kan je ook andere materialen gebruiken zoals glaswol.

  Ben je niet zeker of je huis een (geschikte) spouwmuur heeft? Meet dan de dikte van de buitenmuur. Is deze minder dan 24 cm breed? Dan heeft je huis zeker geen spouw. Twijfel je toch nog? Met een endoscopisch camera-onderzoek kan je dit 100% zeker weten. Een isolatie-specialist voert zo’n camera-onderzoek gratis uit bij het aanvragen van een offerte. Ontvang hier gratis offertes en controleer of je woning een spouw heeft.

 2. Mijn woning is gebouwd voor 1920

  De meeste woningen gebouwd voor 1920 hebben geen spouwmuur. Spouwmuurisolatie is dan uiteraard niet mogelijk. In dat geval heb je wel nog altijd de mogelijkheid om de buitenmuren te isoleren.

 3. Mijn woning is gebouwd na 1975

  Bij nieuwe woningen wordt de spouwmuur normaal standaard geïsoleerd. Is je spouwmuur slechts gedeeltelijk geïsoleerd? Dan doe je er goed aan om deze nog volledige te laten na isoleren. Ontvang hier gratis een prijs op maat.

 

spouwmuur na-isoleren

 

Voorwaarden na-isolatie spouwmuur

De buitenmuur moet in goede staat zijn en mag niet afgewerkt zijn met een dampdichte laag. Als je gevel is afgewerkt met een dampdichte verflaag of geglazuurde bakstenen kunnen er vochtproblemen ontstaan na de na-isolatie van je spouwmuur. Ontdek hier de mogelijke nadelen van spouwisolatie als gevolg van een foute voorbereiding of plaatsing. 

 

Voordelen na-isolatie spouwmuur

+ Snelle plaatsing: Spouwmuurisolatie gaat met minder grote werken gepaard dan de hiervoor opgesomde mogelijkheden van muurisolatie. Vaak kan je zelfs op één dag tijd je spouwmuur na-isoleren.

+ Aangenamer klimaat: het klimaat in huis is comfortabeler. In de zomer blijft het frisser, in de winter blijft de warmte binnen.

+ Geen verlies van ruimte: door deze manier van isoleren, moet je niet inleveren op woonruimte, zowel binnen als buiten.

+ Geen breekwerken: door te kiezen voor na-isolatie van de spouw, zijn er geen vervelende breekwerken nodig.

+ Energiebesparing: de besparing met spouwmuurisolatie bedraagt gemiddeld 9 à 11 kubieke meter gas / m2. Door de lagere energiefactuur, betaalt de investering zichzelf terug. PUR-schuim isoleert het beste.

+ Investering verdient zichzelf terug: omdat je energie bespaart, daalt je energiefactuur. Doordat je minder uitgeeft aan energie, win je de investering terug op 2 à 5 jaar.

 

 

Na-isolatie spouwmuur prijs

De prijs voor na-isolatie van de spouwmuur bedraagt gemiddeld € 15 à 30 per m². Een overzicht van de prijs per soort spouwmuur isolatiemateriaal:

MateriaalRichtprijs/m²
Glaswol€15 - €20
EPS-parels€20 - €25
PUR-schuim€25 - €30

Het na-isoleren van een bestaande spouwmuur moet door een ervaren isolatie-specialist uitgevoerd worden. Via onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen ontvangen van experts uit jouw buurt. Zo kan je eenvoudig de verschillende prijzen vergelijken. Klik hier om vrijblijvende offertes te ontvangen.

De uiteindelijke kosten worden beïnvloed door de dikte van de spouwmuur, de oppervlakte en de materialen. Bijkomende uitgaves zijn de vervoerkosten en voorbereidingswerken bij eventuele scheuren in de gevel. De prijs kan in vermindering gebracht worden dankzij premies. Of je in aanmerking komt voor een subsidie, ontdek je in het artikel “Isolatiepremie”.

 

 

Terugverdientijd

Hoe snel verdien je de investering voor de spouwmuurisolatie terug? Dat is afhankelijk van situatie tot situatie. Onder meer het soort spouwmuurisolatie, de dikte van de spouw en je gemiddelde energieverbruik spelen hierin een rol. Gemiddeld is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie 2 à 5 jaar. Bovendien neemt de waarde van je huis toe, dankzij deze waardevolle isolatievorm. Als je ooit je huis zou verkopen, dan zal de EPC-waarde van je huis hoger liggen dan voor de na-isolatie. Dit is gunstig voor de verkoop.

 

 

Geschikte materialen voor na-isolatie spouwmuur

Spouwmuurisolatie kan met behulp van EPS-parels, PUR-schuim of glaswol. Welke isolatiematerialen het meest geschikt zijn voor jouw woning is afhankelijk van je woning en je budget. PUR-schuim heeft een korte terugverdientijd en heeft de beste isolatiewaarde. Lees er meer over in het artikel “beste spouwmuurisolatie“.

 

na isolatie spouwmuur eps parels

 

Spouwmuur isoleren of andere soort muurisolatie?

Er zijn verschillende manieren om je muren te isoleren: langs binnen, langs buiten of via de spouw. Langs binnen isoleren is een goede isolatiemethode maar je verliest wat plaats binnenin de kamer en er is een grotere kans op koude bruggen (plekken waar de warmte toch verloren gaat).

Langs buiten isoleren is interessant wanneer je je gevelbekleding toch wenst te veranderen. De isolatie wordt namelijk op de bestaande gevelbekleding geplaatst waarop er vervolgens een nieuwe bekleding komt. Als je je huidige gevel wilt behouden en binnen geen plaats wilt verliezen kies je beter voor spouwmuurisolatie.

 

 

Wat is een spouwmuur?

Een spouw is het holle gedeelte tussen het binnen- en het buitenblad van de muur. Spouwmuren werden voor het eerst gebouwd na 1920. Voor die tijd werd er uitsluitend gebouwd met een enkele muur. Al snel bleek dat een enkele rij stenen zorgde voor vochtproblemen. Vandaar dat toen de spouwmuur geïntroduceerd werd. Vanaf de jaren ’60 werden spouwmuren verplicht voor nieuwbouwwoningen. Spouwmuurisolatie werd toen gedeeltelijk toegepast.

 

 

Werkwijze bij bestaande spouwmuur isoleren

Hoe wordt na-isolatie bij spouwmuren precies aangebracht? In de buitenmuur worden enkele gaten geboord. Via deze openingen spuit men de isolatie in de spouw. Nadien worden deze gaten weer afgesloten. Breekwerken zijn in dit geval overbodig. De werken kunnen in minder dan een dag worden afgerond.

Om zeker te zijn van een correcte aanpak en kwalitatief resultaat, doe je er goed aan om je spouwmuur te laten isoleren door een gespecialiseerd spouwmuurisolatie bedrijf.

 

 

Vochtproblemen vermijden na na-isolatie

Een klassiek probleem na het isoleren van je woning is dat er plots vochtproblemen kunnen ontstaan. Door de isolatie kan het vocht in je woning het huis minder goed verlaten als voor de isolatiewerken. Dit kan je eenvoudig oplossen door goed te ventileren en te verluchten. Zeker na het baden of douchen hangt er veel vocht in de badkamer dat naar buiten moet. Door je ramen regelmatig open te zetten, voorkom je al veel problemen.

Hoewel spouwmuurisolatie overwegend een positief effect heeft, kunnen er soms ook problemen ontstaan. Dit kan het gevolg zijn van een slechte plaatsing, of van andere problemen die over het hoofd zijn gezien. Ontdek meer spouwmuurisolatie ervaringen.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten