Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf vloer isoleren

Met vloerisolatie in je woning geniet je van een hoger wooncomfort, lagere energiekosten, … Voor een optimaal eindresultaat kan je een vakman inschakelen, maar je kan ook zelf je vloer isoleren. Hoe ga je daarbij te werk en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wegen de risico’s van doe-het-zelven op tegen de uitgespaarde arbeidskosten van een vakman? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf vloer isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Kosten zelf vloer isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Vloer zelf isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Loont het de moeite om je vloer zelf te isoleren?

Dat hangt vooral van jouw situatie en je kluservaring af. Kan je je vloer isoleren via de kruipruimte en heb je kennis van zaken? Dan is doe-het-zelven zeker een optie. Moet je je vloer langs boven isoleren (geen kruipkelder, grote vloerrenovatie, …)? Dan is zelf je vloer isoleren veel minder vanzelfsprekend. Je moet ook rekening houden met de volgende nadelen:

 • Zelf materialen kopen: wil je zelf vloerisolatie aanbrengen? Dan moet je ook zelf alle materialen aankopen aan het btw-tarief van 21%. Bovendien is het niet zo eenvoudig om de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal in te schatten op basis van het aantal m² vloer.
 • Beperkte keuze qua materiaal: zelf je vloer isoleren met PUR-schuim of andere vormen van spuit- of inblaasisolatie is geen optie. Daar heb je gespecialiseerde apparatuur voor nodig en een specifieke techniek waar enkel vakmannen ervaring mee hebben. Als doe-het-zelver ben je vooral aangewezen op harde isolatieplaten en dekens of halfstijve platen van minerale wol.
 • Tragere isolatiewerken: je vloerisolatie zelf plaatsen is een complexe en arbeidsintensieve klus, zeker als je niet zoveel ervaring hebt. Hou er dus rekening mee dat de isolatiewerken behoorlijk wat tijd en moeite zullen kosten.
 • Groter risico op fouten: een sluitende isolatieschil op of onder je vloerplaat aanbrengen is geen sinecure. Eventuele fouten kunnen leiden tot vochtproblemen aan de onderkant van je vloer, warmteverlies, … Verder in dit artikel lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten.
 • Geen garantie op isolatiewerken: met een vakman ben je zeker van een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken. Zo moet je zelf niet opdraaien voor eventuele herstellingskosten tijdens of na je project. Dat is wel het geval als je zelf je vloer gaat isoleren.
 • Geen subsidies & financiële voordelen: als je zelf je vloer isoleert, kom je niet in aanmerking voor eventuele subsidies. Bovendien geniet je ook niet van het verlaagde btw-tarief van9% op de arbeidskosten (als je woning tenminste 2 jaar oud is). Zo loop je de kans mis om de kosten voor je project te drukken.

CONCLUSIE: is zelf je vloer isoleren een goed idee? Zelf vloerisolatie aanbrengen via een goed toegankelijke kruipruimte is zeker mogelijk, op voorwaarde dat je ervaring hebt met isolatiewerken. In de andere gevallen werk je best samen met een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe zelf vloer isoleren?

Je kan ook je tussenvloer of zoldervloer isoleren, maar in dit artikel gaan we in op vloerisolatie voor de benedenvloer. Hoe isoleer je zelf zo’n vloer? Afhankelijk van jouw situatie zijn er 2 mogelijkheden:

 

1. Zelf vloer isoleren via de kruipruimte (langs onder)

zelf vloer isoleren kruipruimte

Is je kruipruimte goed toegankelijk en heb je voldoende manoeuvreerruimte? Dan is zelf je vloer isoleren via die kruipruimte de meest praktische, snelle en budgetvriendelijke oplossing. Hoe je te werk gaat en welke materialen je best gebruikt, hangt vooral af van het type ondervloer:

 • Houten ondervloer zelf isoleren: hierbij kan je het isolatiemateriaal gewoon vastklemmen tussen de houten balken en tegen de onderkant van je houten draagconstructie. Je werkt het best met dampopen isolatiedekens of -platen van minerale wol. Zo kan eventueel vocht ontsnappen uit je vloerisolatie en krijg je niet te maken met houtrot, schimmels, …
 • Betonnen ondervloer zelf isoleren: is je betonnen ondervloer mooi egaal en lopen er geen leidingen op? Dan kan je tegen dat oppervlak harde, drukvaste isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, EPS) verankeren met schroeven, pluggen, … Let op: zulke isolatieplaten zijn niet altijd makkelijk te hanteren in kleinere kruipkelders. In dat geval kan je ook een vakman inschakelen om je vloer langs onder te isoleren met PUR-schuim. Dat gaat erg snel en buizen of andere oneffenheden vormen geen probleem.

BELANGRIJK: heb je een kruipruimte, maar is die lager dan 35 à 40 cm? Dan heb je te weinig ruimte om je vloer langs onder te isoleren. In dat geval kan je isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte aanbrengen (bv. EPS-parels of -chips). Wil je zeker zijn van een optimale bodemisolatie? Dan doe je best een beroep op een gespecialiseerde vakman actief in je buurt.

 

2. Zelf vloer isoleren langs boven

vloer zelf isoleren

Heeft je woning geen kruipruimte of heb je een volledige vloerrenovatie voor ogen? Dan kan je je vloer ook isoleren langs boven, maar die methode is een pak complexer en arbeidsintensiever. Zelf vloerisolatie aanbrengen langs boven is dan ook enkel aanbevolen als je een zeer ervaren klusser bent. Er zijn 2 opties:

 • Zelf je vloer uitbreken en isoleren: heb je weinig opbouwhoogte of is je huidige vloer in een slechte staat? Dan zal je eerst je vloer moeten uitbreken om voldoende ruimte te creëren voor een nieuwe isolatielaag. Daarna kan je zelf je vloer isoleren met harde isolatieplaten (bv. PUR of PIR).
 • Zelf isoleren op je bestaande vloer: wil je breekwerken vermijden? Dan kan je ook zelf vloerisolatie aanbrengen op je huidige vloerbekleding (als die in goede staat is). Voor een zo dun mogelijke isolatielaag kies je best voor PIR-platen vanwege hun hoge isolatiewaarde. Zo kan je in sommige gevallen nog aanpassingen aan je deuren, plinten, … vermijden.

BELANGRIJK: bij deze isolatiemethode kan heel wat fout lopen. Wil je hoge herstellingskosten door schade vermijden? Dan schakel je best een isolatiespecialist in om je vloer langs boven te isoleren. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Geschikte isolatiematerialen

Wil je graag zelf je vloer isoleren? Dan kan je geen gebruik maken van veelgebruikte, hoogwaardige materialen als PUR-schuim, icynene, isolatiechape, … Dergelijke materialen kan je niet verkrijgen in doe-het-zelfwinkels en vergen gespecialiseerde apparatuur en een bijzondere plaatsingstechniek. Je kan wel gebruik maken van kunststof isolatieplaten en minerale wol:

 

1. Zelf vloer isoleren met kunststof isolatieplaten

Drukvaste isolatieplaten kan je verankeren tegen een egale, betonnen ondervloer zonder leidingen. Let op: bij een houten ondervloer zijn deze platen niet geschikt vanwege hun dampdichtheid. Anders kan je te maken krijgen met vochtproblemen. Gaat het om vloerisolatie langs boven? Dan kan je zelf je vloer isoleren met PIR-platen. Vanwege hun hoge isolatiewaarde kan je met deze platen een goede thermische isolatie bereiken met een geringe dikte.

Voordelen: hogere isolatiewaarde dan minerale wol, vochtwerend, verschillende groottes en diktes, …
Richtprijs: € 10 à 20 per m² (incl. btw)

 

2. Zelf vloer isoleren met minerale wol

Heb je een houten ondervloer? Dan zijn dampdichte, kunststof isolatieplaten geen optie en kies je best voor een ‘ademend’ isolatiemateriaal. Een vakman gebruikt daarvoor vaak dampopen spuitisolatie als icynene, maar als doe-het-zelver ben je aangewezen op dekens of halfstijve platen van minerale wol. In theorie kan je die ook gebruiken om je vloer langs boven te isoleren, maar dat is niet aangeraden vanwege hun lagere isolatiewaarde dan bv. PUR- of PIR-platen. Je zou namelijk een te dikke isolatielaag nodig hebben.

Voordelen: budgetvriendelijk, dampopen, brandwerend, flexibeler dan harde isolatieplaten, …
Richtprijs: € 10 à 15 per m² (incl. btw)

 

Welk materiaal kies ik best om zelf mijn vloer te isoleren?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Heb je een houten ondervloer? Dan kies je sowieso best voor dekens of platen van minerale wol. Gaat het om een egale, betonnen ondervloer of wil je je vloer zelf langs boven isoleren? Dan zijn kunststof isolatieplaten duidelijk de beste keuze voor jouw isolatieproject.

Advies op maat nodig? Een vakman informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw vloerisolatie en helpt je bij het maken van de juiste keuze. En dat is niet alles… Hij kan je vloer ook snel isoleren volgens de regels van de kunst. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten zelf vloer isoleren

Wil je je vloerisolatie zelf plaatsen? Dan betaal je natuurlijk enkel de kosten voor je benodigde materiaal. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Vaak gebruikte materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw)
Minerale wol (dekens of halfstijve platen)€ 10 à 15 per m²
Kunststof isolatieplaten € 10 à 20 per m²
Dampscherm + tape€ 5 per m²
Kitmateriaal € 10 à 30 per koker

LET OP: de kosten om je vloer zelf te isoleren hangen natuurlijk ook af van jouw situatie. Wil je ook bodemfolie in je kruipruimte plaatsen? Moet je nog een toegang tot je kruipruimte maken of niet? Is er nog geen ventilatie in je kruipkelder?

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

Door je vloerisolatie zelf aan te brengen, betaal je geen arbeidskosten van een vakman. Daardoor lijkt doe-het-zelven voordeliger, maar in de praktijk is het prijsverschil beperkt. Een isolatiespecialist kan met bv. spuitisolatie erg snel werken en je geniet ook nog eens van verschillende premies en het verlaagde btw-tarief van 8% (als je woning minstens 2 jaar oud is). Als doe-het-zelver betaal je 21% btw op al je materialen.

Bovendien ben je met een vakman zeker van een optimaal eindresultaat zonder extra kosten door fouten tijdens de plaatsing. Je krijgt sowieso ook een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden.

TIP: benieuwd naar het prijsverschil tussen een vakman en doe-het-zelven? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij verschillende specialisten actief in je buurt. Zo heb je een goed beeld van de kosten en je krijgt er nog gratis advies bovenop. Achteraf beslis je zelf of je de werken uitbesteedt aan een gespecialiseerde vakman of niet. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

zelf vloerisolatie aanbrengen

 

Belangrijke aandachtspunten

Zelf je vloer isoleren is een secure klus die de nodige precisie vergt. Wil je warmteverlies, vochtproblemen, … vermijden? Hou dan zeker rekening met de volgende belangrijke aandachtspunten:

 • Type ondervloer: heb je een houten ondervloer? Plaats dan zeker geen dampdichte isolatieplaten (PUR, PIR, …) tussen je houten balken. Zo kan vocht niet ontsnappen en kan je met houtrot te maken krijgen. Je kiest dan best voor minerale wol. Bij een betonnen ondervloer kan je wel kunststof platen gebruiken.
 • Dikte van de isolatielaag: bij nieuwbouw moet de vloerisolatie dikte voldoen aan de BEN-norm. Bij een renovatie kan je als doe-het-zelver geen aanspraak maken op premies en bepaal je dus zelf de dikte van je isolatielaag. Hou er wel rekening mee dat bv. dekens van minerale wol een lagere isolatiewaarde hebben dan kunststof isolatieplaten. Voor een goede thermische isolatie moet je met minerale wol dus dikker isoleren.
 • Bewegingsruimte in je kruipkelder: zelf vloerisolatie plaatsen in je kruipruimte vergt de nodige manoeuvreerruimte. Heb je te weinig plaats om isolatiedekens te bevestigen of isolatieplaten te verankeren? Dan kan je ook een vakman inschakelen om met spuitisolatie te werken (bv. PUR-schuim of icynene). Dat gaat sneller en spuitisolatie valt ook eenvoudig aan te brengen rond buizen.
 • Correcte verankering van de isolatie: voor de verankering van de isolatie tegen het plafond van je kruipruimte gebruik je best spijkers, schroeven, pluggen, nietjes, … Vastlijmen is niet aangeraden. Dan kan je je isolatiemateriaal bij eventuele problemen moeilijker losmaken.
 • Toegang tot je kruipruimte + ventilatie: heb je geen kruipluik? Dan schakel je het best een vakman in om een gat in je zijmuur of vloer te maken op een plek waar het niet opvalt. Dat gat maakt hij dan achteraf weer mooi dicht. Ook ventilatie in je kruipkelder (bv. via ventilatiegaten in de gevel) is belangrijk om een hoge concentratie van radongas, een onaangename geur, … te vermijden.
 • Opbouwhoogte van je vloer: ga je zelf je vloer isoleren langs boven? Dan is de opbouwhoogte van je vloerpakket 1 van de belangrijkste factoren. Je kiest dan ook best voor een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Zelf je vloer isoleren met PIR-platen is daarom het meest aangeraden.
 • Bodemfolie in de kruipruimte: je combineert vloerisolatie tegen het plafond van je kruipruimte best met een bodemfolie. Zo voorkom je dat vocht verdampt in je kruipruimte, vermijd je onaangename geurtjes, …

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een goed geïsoleerde benedenvloer en een droge kruipruimte zonder vochtproblemen? Dan vraag je best advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt. Hij informeert je graag over het meest aangewezen isolatiemateriaal, de juiste dikte, een correcte verankering van je vloerisolatie, … Ontvang gratis advies op maat van een vakman actief in je buurt!

 

Vloer zelf isoleren of vakman inschakelen?

Is zelf je vloer isoleren een goed idee of doe je toch best een beroep op de expertise van een isolatiespecialist? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf vloer isoleren

Vloerisolatie zelf doen is enkel aangeraden als het kan via je kruipruimte. Zo blijft je huidige vloerbekleding onaangeroerd, zijn er geen breekwerken, … Ben je handig en heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je zelf je vloer isoleren via de kruipruimte met kunststof isolatieplaten (bij een betonnen ondervloer) of minerale wol (bij een houten ondervloer).

LET OP: zelf vloerisolatie plaatsen tegen het plafond van je kruipruimte lijkt eenvoudig, maar je moet toch rekening houden met verschillende aandachtspunten: isolatiedikte, correcte verankering, …

 

2. Vloer laten isoleren door vakman

Wil je je vloer isoleren langs boven? Of wil je zeker zijn van een vlot geplaatste, optimale vloerisolatie tegen het plafond van je kruipkelder met bv. spuitisolatie? Dan schakel je best een ervaren isolatiespecialist in. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: voor welk isolatiemateriaal kies je best en welke dikte heb je nodig? Combineer je je vloerisolatie best met een bodemfolie of met bodemisolatie? Kan je bovenop je huidige vloer isoleren of laat je die best uitbreken? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte & vlotte uitvoering: dankzij zijn grote vakkennis isoleert een vakman je vloer volgens de regels van de kunst. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een naadloze, sluitende isolatieschil met een optimaal rendement. Bovendien plaatst zo’n specialist je vloerisolatie ook snel, waardoor het aantal werkuren beperkt blijft.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen die hij ook aan scherpere prijzen kan verkrijgen dan particulieren. Bovendien kan hij naast isolatieplaten en -dekens ook werken met spuitisolatie. Zo kan hij je vloer nog sneller en eenvoudiger isoleren.
 • Garantie op de isolatiewerken: als je samenwerkt met een vakman krijg je altijd een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken. Je bent dus sowieso financieel beschermd bij eventuele problemen tijdens of na de werkzaamheden.
 • Subsidies & financiële voordelen: door een beroep te doen op een specialist kan je de kosten voor je project drukken met verschillende mogelijke subsidies. Is je woning tenminste 2 jaar oud? Dan geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.

CONCLUSIE: door de snelle plaatsing met bv. spuitisolatie isoleert een vakman je vloer snel, met beperkte arbeidskosten tot gevolg. In combinatie met de mogelijke subsidies en het verlaagde btw-tarief komt een specialist inschakelen amper duurder uit. Bovendien ben je zeker van een optimale uitvoering van je project. Wil je gratis voorstellen aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten