Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf dak isoleren

Met een geïsoleerd dak voorkom je onnodig warmteverlies in je woning. Is jouw dak nog niet geïsoleerd? Dan kan je een beroep doen op een isolatiespecialist, maar je kan ook zelf je dak isoleren. Hoe ga je daarbij te werk en welke materialen gebruik je het best? En wegen de uitgespaarde arbeidskosten van een vakman op tegen de risico’s van zelf isoleren? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf dak isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Kosten zelf dak isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Dak zelf isoleren of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Loont zelf je dak isoleren de moeite?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en je ervaring als klusser. Ben je handig en wil je zelf je schuin dak isoleren langs de binnenzijde? Of wil je een hellend of plat dak isoleren langs buiten en moet je dus zelf je dak op? Dakisolatieprojecten verschillen sterk qua moeilijkheidsgraad. Daarnaast moet je bij doe-het-zelven ook rekening houden met de volgende nadelen:

 • Zelf materialen kopen: ga je zelf je dak isoleren? Dan moet je ook zelf alle materialen aankopen tegen het btw-tarief van 21%. Bovendien is het niet vanzelfsprekend om de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal in te schatten en kan je alleen voor isolatiedekens en -platen kiezen. Inblaas- of spuitisolatie zijn namelijk geen optie als doe-het-zelver.
 • Tragere isolatiewerken: heb je weinig ervaring met isolatiewerken? Hou er dan rekening mee dat het isoleren van je dak behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Voor een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen moet je namelijk rekening houden met verschillende aandachtspunten.
 • Groter risico op fouten: een sluitende isolatieschil creëren voor je dak is niet zo vanzelfsprekend. Maak je fouten bij het plaatsen van het dampscherm of de onderdakfolie? Zijn niet alle kieren goed gedicht? Is de isolatielaag niet dik genoeg? Dan kan je te maken krijgen met vochtproblemen, warmteverlies, hogere energiekosten, …
 • Geen garantie op isolatiewerken: met een vakman ben je zeker van een garantie op de uitgevoerde isolatiewerken. Kortom, is er sprake van schade tijdens of na de plaatsing van de dakisolatie? Dan moet jij niet opdraaien voor de kosten. Dat is wel het geval als je zelf je dak gaat isoleren.
 • Geen subsidies & financiële voordelen: als je zelf aan de slag gaat, kan je de kosten voor je materialen niet drukken met ISDE subsidie, het verlaagde btw-tarief, … Zo loop je een flinke besparing op je isolatieproject mis.

CONCLUSIE: is zelf je dak isoleren een goed idee? Vooral zelf je schuin dak langs binnen isoleren is zeker mogelijk, op voorwaarde dat je voldoende kennis van zaken hebt. In de andere gevallen doe je het best een beroep op een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe zelf dak isoleren?

De werkwijze om dakisolatie zelf te plaatsen, hangt vooral af van jouw dak. Gaat het om een hellend of een plat dak? Een kort overzicht:

 

1. Plat dak zelf isoleren

zelf plat dak isoleren

Een plat dak langs binnen isoleren is niet aan te raden. Je dakconstructie zit dan niet mee in de isolatieschil en is sterk onderhevig aan temperatuurschommelingen. Dat verhoogt het risico op schade, vochtproblemen, … Kortom, een plat dak isoleer je het best langs buiten. Dat kan op de volgende 2 manieren:

 • Warm dak: bij deze methode ligt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking (bv. EPDM) en op de draagvloer van het plat dak. Ofwel verwijder je eerst je huidige dakbedekking, ofwel plaats je de isolatie op die dakbedekking (die dan fungeert als dampscherm).
 • Omgekeerd dak: bij deze methode plaats je het isolatiemateriaal op je huidige dakbedekking. Daarboven komt nog een ballastlaag (bv. grind of tegels) om de isolatie te beschermen en op zijn plaats te houden.

LET OP: zelf je plat dak isoleren langs buiten is een arbeidsintensief project waar veel bij komt kijken. Wil je zeker zijn van een sluitende isolatieschil zonder vochtproblemen? En kruip je liever niet zelf je dak op? Dan schakel je beter een dakwerker actief in je buurt in. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Hellend dak zelf isoleren

zelf dakisolatie plaatsen

Wil je je schuin dak langs buiten isoleren in het kader van een grote dakrenovatie? Dan doe je het best een beroep op een professionele dakwerker. Je moet in dat geval namelijk je dakbedekking verwijderen, een constructie maken aan de zijkanten van je dak, … Zelf je hellend dak isoleren langs de binnenzijde is gelukkig minder complex en arbeidsintensief. Voor een optimaal eindresultaat ga je het best zo te werk:

 1. Dak voorbereiden

  Is er geen onderdak aanwezig? Dan moet je eerst een water- en winddichte folie plaatsen om de isolatie te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Als je niet diep genoeg kan isoleren tussen je houten balken, kan je extra latten op die dakconstructie bevestigen. Zo ben je er zeker van dat je isolatielaag dik genoeg is.

 2. Isolatiemateriaal aanbrengen

  Zowel isolatiedekens als -platen kan je op maat snijden (1 cm breder dan de beschikbare ruimte) en tussen de draagstructuur van je dak plaatsen. Prop dekens van minerale wol zeker niet op tussen de houten balken. Opgepropte isolatie rendeert namelijk niet. Blijft de isolatie niet zitten? Dan kan je het materiaal aan de houten balken vastnieten of spijkeren.

 3. Dampscherm plaatsen

  Is je isolatiemateriaal niet voorzien van een dampwerende laag? Dan moet je nog een dampscherm plaatsen tegen de warme zijde van de isolatie. Zo’n dampdicht scherm beschermt je isolatiemateriaal tegen vocht van binnenuit. Je plaatst zo’n scherm in horizontale banen tegen de houten balken. Zorg telkens voor een overlap van 10 cm en plak de naden zorgvuldig af met tape.

 4. Plafond afwerken

  Gebruik je de ruimte onder je dak als leefruimte? Dan kan je de isolatie en het dampscherm afwerken met gyproc of kunststof panelen. Die kan je daarna schilderen, behangen, …

LET OP: wil je zeker zijn dat je onderdak en je dakconstructie nog in goede staat zijn? Twijfel je aan de vereiste dikte voor je dakisolatie? Vraag dan zeker gratis advies op maat aan een ervaren isolatiespecialist actief in je buurt.

 

Geschikte isolatiematerialen

Wil je je dak zelf isoleren? Dan zijn spuitisolatie of inblaasisolatie geen optie. Die materialen kan je niet kopen in de bouwmarkt en de plaatsing vergt een specifieke techniek en gespecialiseerde apparatuur. Je kan wel isolatiedekens of kunststof isolatieplaten gebruiken. Een korte uitleg over deze materialen:

 

1. Zelf dak isoleren met isolatiedekens

Isolatiedekens zijn rollen van zachte isolatiematerialen als glaswol, rotswol, … Ze zijn relatief goedkoop en ook erg flexibel. Daardoor vallen isolatiedekens ook vlot te plaatsen op een ongelijke ondergrond, in tegenstelling tot harde isolatieplaten. Naast een goede thermische isolatie dempen dekens van minerale wol trouwens ook efficiënt omgevings- en contactgeluiden.

Voordelen: goede isolatiewaarde, vlot te plaatsen, budgetvriendelijk, brandwerend en dampopen, …
Richtprijs: € 10 à 15 per m² (incl. btw)

 

2. Zelf dak isoleren met isolatieplaten

Naast isolatiedekens kan je ook harde, drukvaste isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, EPS) tussen de houten balken van je dakconstructie klemmen. Die platen hebben een betere isolatiewaarde dan dekens van minerale wol. Daardoor haal je met een geringere dikte dezelfde thermische isolatie. Het nadeel is wel dat deze harde platen minder flexibel zijn dan isolatiedekens. De ondergrond moet dus mooi effen zijn voor een optimale plaatsing.

Voordelen: hogere isolatiewaarde dan isolatiedekens, verkrijgbaar in verschillende groottes en diktes, …
Richtprijs: € 10 à 20 per m² (incl. btw)

 

Welk materiaal kies ik het best om zelf mijn dak te isoleren?

Dat hangt vooral af van jouw situatie. Is de ondergrond mooi egaal en kan je minder diep isoleren? Dan zijn harde isolatieplaten de betere keuze. Heb je wel voldoende diepte en is het te isoleren oppervlak niet helemaal gelijk? Dan ga je beter voor isolatiedekens.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw dakisolatie en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Bovendien kan hij je isolatiemateriaal ook snel plaatsen volgens de regels van de kunst. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten zelf dak isoleren

Wil je graag je dakisolatie zelf doen? Dan betaal je natuurlijk enkel de kosten voor je benodigde materialen. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Vaak gebruikte materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw)
Minerale wol (dekens of halfstijve platen)€ 10 à 15 per m²
Kunststof isolatieplaten € 10 à 20 per m²
Dampscherm + tape€ 5 per m²
Kitmateriaal € 10 à 30 per koker

LET OP: de kosten om je dak zelf te isoleren hangen ook van jouw situatie. Is je onderdak bv. niet meer in goede staat en moet je die folie vervangen? Hoeveel isolatiemateriaal heb je nodig voor jouw dak? Wil je je plafond nog afwerken of niet? …

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

Dakisolatie zelf plaatsen lijkt goedkoper dan een vakman inschakelen, maar in de praktijk is het prijsverschil klein. Een vakman plaatst je dakisolatie namelijk snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven. Is je woning bovendien minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op die arbeidskosten én alle gebruikte materialen. Als doe-het-zelver kan je niet genieten van dat verlaagde btw-tarief.

Bovendien ben je met een isolatiespecialist 100% zeker van een perfecte uitvoering van je isolatieproject, zonder risico op warmteverlies, vochtproblemen, … Je krijgt ook een garantie op die werkzaamheden.

TIP: benieuwd naar het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij specialisten actief in je buurt. Zo krijg je ook gratis advies over materialen, werkwijzen, … Achteraf kan je nog altijd beslissen of je je dak zelf isoleert of de werken uitbesteedt aan een vakman. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt.

 

dak zelf isoleren

 

Belangrijke aandachtspunten

Zelf een dak isoleren langs de binnenkant is niet zo eenvoudig als het lijkt. Voor een optimaal eindresultaat op lange termijn hou je rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Onderdak & dampscherm: die 2 folies zijn essentieel voor een geslaagd isolatieproject. Voor een goede bescherming van de isolatie moet je zeker zijn van een onderdak in goede staat aan de koude zijde van dat isolatiemateriaal. En aan de warme zijde van de isolatie is een correct geplaatst dampscherm vereist. Zo kan vocht van binnenuit je isolatiemateriaal niet aantasten.
 • Opgepropte isolatiedekens: probeer je isolatiedekens van 20 cm breed in een ruimte van 15 cm te proppen? Dan verliest dat isolatiemateriaal een groot deel van zijn isolerende werking en het kan ook gaan duwen tegen je dakbedekking. Snij je dekens daarom 1 cm breder af dan de beschikbare ruimte, maar ook niet meer dan dat. Zo kan je het materiaal correct tussen je houten balken klemmen.
 • Naadloze, luchtdichte isolatielaag: zie je nog grote kieren en spleten na het isoleren met bv. isolatieplaten? Dan kan je die ruimtes opvullen met dekens van minerale wol voor een naadloze isolatielaag. Ook tape en kitvoegen zijn geen overbodige luxe om een luchtdichte isolatielaag te creëren.
 • Zelf dak isoleren met PUR-schuim: ook PUR-spuitisolatie is een uitstekende manier om resterende gaten en kieren te dichten voor een sluitende isolatieschil. Alleen is PUR-schuim gebruiken als doe-het-zelver geen sinecure. Het vergt specifieke apparatuur, aangepaste werkkledij en een bijzondere techniek waar enkel isolatiespecialisten ervaring mee hebben.
 • Vereiste isolatiediktes: bij een renovatie moet je voldoen aan de minimale dakisolatienorm van 0,75 m² K/W. Bij nieuwbouw geldt dan weer de BEN-norm (bijna energieneutraal). Zorg er dus voor dat je isolatielaag voldoende dik is om deze normen te halen.
 • Extra latten op je dakconstructie: is er te weinig ruimte om een voldoende dikke isolatielaag te plaatsen aan de binnenkant van je dakconstructie? Dan kan je nog altijd die houten balken opdikken door er extra latten op te vijzen. Zo zorg je voor voldoende diepte om dik genoeg te kunnen isoleren.

BELANGRIJK: een isolatiespecialist weet waarmee hij rekening moet houden voor een sluitende, luchtdichte isolatie van je hellend of plat dak. Hij informeert je graag over de specifieke aandachtspunten, meest aangewezen materialen, werkwijze, … voor het isoleren van jouw dak. Ontvang gratis advies op maat.

 

Dak zelf isoleren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om je dak zelf te isoleren of doe je toch beter een beroep op de expertise van een isolatiespecialist? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf dak isoleren

Dakisolatie plaatsen aan de buitenkant van je dakconstructie (bv. bij een grote renovatie) is niet aan te raden. Zelf je dak opkruipen houdt de nodige risico’s in, je moet rekening houden met de waterafvoer, … Ben je voldoende handig? Dan kan je wel zelf je schuin dak isoleren langs de binnenzijde. Zo blijft je dakbedekking onaangeroerd en klem je het isolatiemateriaal tussen de houten balken van je dakconstructie.

LET OP: je dak langs binnen isoleren is minder complex dan langs buiten, maar je moet wel rekening houden met heel wat aandachtspunten: juiste isolatiedikte, materiaal op maat, correct geplaatst dampscherm, …

 

2. Dak laten isoleren door vakman

Wil je 100% zeker zijn van een optimale isolatie van je dak zonder warmteverlies, vochtproblemen, …? Dan doe je het best een beroep op een ervaren isolatiespecialist. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Inspectie van je dak: een vakman gaat eerst na of je dakconstructie nog in goede staat is. Zie je je dakbedekking rechtstreeks liggen vanuit je zolder? Dan heb je geen onderdak en zal hij eerst zo’n water- en winddichte folie plaatsen. Zo’n grondige inspectie is belangrijk om achteraf niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.
 • Advies op maat: welk isolatiemateriaal kies je het best en hoe dik moet die isolatielaag zijn? Zijn er bepaalde voorbereidende werken nodig? Hoe werk je je plafond af? Een vakman geeft je graag gericht advies op maat van jouw situatie en houdt rekening met jouw specifieke wensen.
 • Correcte & vlotte uitvoering: met al zijn ervaring en vakkennis isoleert een vakman je dak volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een naadloze, luchtdichte isolatielaag met een optimaal rendement. Bovendien gaan de werken ook erg snel, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman kan niet alleen met isolatiedekens of -platen, maar ook met spuit- of inblaasisolatie werken. Bovendien gebruikt hij enkel hoogwaardige materialen die hij ook kan aankopen aan een scherpere prijs dan particulieren.
 • Garantie op de isolatiewerken: schakel je een vakman in? Dan krijg je een garantie op de uitgevoerde werken. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen tijdens of na de isolatiewerken.
 • Subsidies & financiële voordelen: enkel als je samenwerkt met een expert kan je profiteren van verschillende subsidies en het verlaagde btw-tarief van 9% (als je woning minstens 2 jaar oud is). Zo’n vakman informeert je graag over de bedragen, voorwaarden, … en bezorgt je alle documenten voor een vlotte aanvraag.

CONCLUSIE: door de snelle plaatsing van je dakisolatie in combinatie met de mogelijke subsidies en financiële voordelen komt samenwerken met een vakman amper duurder uit dan doe-het-zelven. Bovendien ben je zo ook zeker van een sluitende isolatieschil aan de binnen- of buitenkant van je dakconstructie. Gratis offertes aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten