Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf zolder isoleren

Afhankelijk van het doel van je zolder kan je die ruimte isoleren op 3 manieren: via de zoldervloer, via het dak of een combinatie van beide. Je kan daarvoor een isolatiespecialist inschakelen, maar je kan ook zelf je zolder isoleren. Hoe ga je daarbij te werk en welke materialen gebruik je het best? En hoeveel kosten die materialen ongeveer per m²? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf zolder isoleren?
Geschikte isolatiematerialen
Kosten zelf zolder isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zolder zelf isoleren of laten doen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Loont zelf je zolder isoleren de moeite?

Dat hangt vooral van je kennis van zaken en je woonsituatie af. Je dak isoleren langs buiten is als doe-het-zelver bv. niet aan te raden. Heb je voldoende ervaring met isolatiewerken en wil je je zoldervloer isoleren? Dan is dat wel perfect mogelijk. Je houdt beter wel rekening met de volgende risico’s:

 • Grotere kans op fouten: als je zelf klust zijn fouten niet uitgesloten. Een naadloze laag isolatie plaatsen is dan ook niet vanzelfsprekend. Een foutieve plaatsing kan leiden tot warmteverlies, vochtproblemen, een hogere energierekening, … Hou daarom rekening met enkele belangrijke aandachtspunten om een optimaal eindresultaat te bekomen.
 • Zelf materialen aankopen: door zelf je zolder te isoleren, betaal je geen arbeidskosten. Vergeet echter niet dat je zelf al je benodigde materialen moet aankopen aan het btw-tarief van 21%. Bovendien is het niet zo eenvoudig om de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal in te schatten.
 • Geen financiële voordelen: als je zelf isoleert, grijp je naast de verschillende subsidies die de overheid aanbiedt. Je profiteert ook niet van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Zo loop je de kans mis om de kosten van je isolatieproject te drukken.
 • Tragere realisatie: een isolatieprofessional weet wat hij doet. Door z’n jarenlange ervaring gaat hij efficiënt en vlot te werk. Isoleer je zelf je zolder? Dan duren de werken veel langer. Bovendien offer je zelf ook een flinke hoeveelheid van je vrije tijd op.
 • Geen garantie op de werken: met een vakman ben je sowieso financieel beschermd tegen eventuele problemen tijdens of na de isolatiewerken. Wil je je zolder zelf isoleren? Dan heb je geen garantie op de uitgevoerde werken.

CONCLUSIE: is zelf je zolder isoleren een goed idee? Dat hangt af van de methode die je kiest. Zowel het isoleren van je zoldervloer als een schuin dak langs de binnenzijde, kan je zelf doen als je voldoende ervaring hebt. In alle andere gevallen doe je beter een beroep op een vakman actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe zolder zelf isoleren?

Hoe moet je zelf je zoldervloer isoleren? En uit welke stappen bestaat het isoleren van een zolderdak? We zetten deze werkwijzen kort op een rij:

 

1. Zelf zoldervloer isoleren (zolder als opbergruimte)

hoe zoldervloer isoleren

Wil je je zolder enkel gebruiken om spullen op te bergen? Dan volstaat het om zelf de zoldervloer te isoleren. Hoe je het precies aanpakt en welke materialen je het best gebruikt, hangt af van het type ondervloer. Wil je een optimaal eindresultaat? Ga dan als volgt te werk:

 1. Inspecteer de zoldervloer

  Heb je een massieve zoldervloer in beton? Kies dan voor harde, drukvaste isolatieplaten. De ondervloer moet wel recht en effen zijn. Bestaat je vloer daarentegen uit een houten draagstructuur? Dan zijn halfzachte platen of isolatiedekens in minerale wol de betere keuze.

 2. Dampscherm plaatsen

  Bij een open draagstructuur moet je een dampscherm plaatsen aan de onderkant van de isolatie. Anders kan vocht je isolatiematerialen aantasten. Zorg ervoor dat je dampscherm overal goed aansluit, zowel tussen de balken en de doorvoeren als aan de muren. Pas dan is een lange levensduur van je isolatiematerialen verzekerd. Bij een massieve zoldervloer is een dampscherm niet vereist, maar wel aangeraden.

 3. Zoldervloer isoleren

  Bij een massieve zoldervloer kan je de isolatieplaten in elkaar klikken met het tand- en groefsysteem en verankeren met de bevestigingsmaterialen. Daarnaast zijn ook isolatiematten of halfzachte platen mogelijk, maar daarvoor moet je eerst een extra houten raamwerk op de vloer plaatsen. Bij een houten roostering klem je de minerale wol gewoon tussen de houten balken.

 4. Zoldervloer afwerken

  Gaat het om een betonnen ondervloer? Dan kan je die laten afwerken met een vloerbekleding naar keuze. Gaat het om een houten draagstructuur of een houten raamwerk op beton? Dan kies je beter voor een houten vloerbekleding of een zacht materiaal als kurk, vinyl, … Zal je zoldervloer weinig belopen worden? Dan kan je bv. ook gewone OSB-platen plaatsen.

 

 

2. Zelf zolderdak isoleren (zolder als leefruimte)

zelf zolder isoleren

Een zolder kan je ook omtoveren tot een nieuwe woonruimte. Daarvoor moet je wel eerst grondig je dak isoleren. Anders ontsnapt alle warmte langs het dak. In onderstaand stappenplan beschrijven we hoe je zelf een schuin dak langs binnen isoleert. En wil je volop genieten van alle voordelen van een goed geïsoleerde zolderkamer, zowel op thermisch als akoestisch vlak? Combineer dan dak- met zoldervloerisolatie.

 1. Dak voorbereiden

  Inspecteer op voorhand je dak. Heb je (nog) geen onderdak? Dan moet je eerst zo’n water- en winddichte folie plaatsen om je isolatie te beschermen tegen de weersinvloeden. Zit er nog verouderd isolatiemateriaal tussen de spanten? Verwijder deze dan eerst voorzichtig. Is het materiaal nog in goede staat? Dan kan je daarbovenop een nieuwe laag isolatie plaatsen.

 2. Isolatiemateriaal aanbrengen

  Zowel kunststof isolatieplaten als dekens van minerale wol kan je op maat snijden en tussen de houten balken van je dakconstructie plaatsen. Snij de materialen ongeveer 1 cm breder af dan de beschikbare ruimte. Zo vermijd je mogelijke kieren en spleten. Blijft het isolatiemateriaal niet zitten? Dan kan je het ook ook nog vastnieten, spijkeren, …

 3. Dampscherm plaatsen

  Een dampscherm is niet hetzelfde als een onderdak. Het is een dampremmende folie die voorkomt dat vocht van binnenuit tot in je isolatiematerialen kan doordringen. Bevestig het dampscherm in horizontale banen bovenop de houten balken en plak de naden vervolgens zorgvuldig af met een aangepaste tape. Voorzie telkens een overlap van 10 cm.

 4. Dak afwerken

  Ten slotte moet je enkel nog je plafond van je nieuwe woonruimte afwerken. Veel voorkomende afwerkingen zijn gipsplaten, planchetten, kunststof panelen, … Zo geef je je nieuwe leefruimte een eigen karakter.

LET OP: een schuin dak langs binnen isoleren is de meest eenvoudige klus. Het dak langs de buitenzijde isoleren is dan weer puur specialistenwerk. Ook voor het plaatsen van een nieuw onderdak schakel je beter een vakman in. Contacteer vrijblijvend dakwerkers actief in je buurt.

 

Geschikte isolatiematerialen

Je kan je zolder dus op verschillende manieren isoleren. Maar wat zijn de mogelijke materialen wanneer je beslist om zelf de handen uit de mouwen te steken? We zetten ze voor je op een rij:

 

1. Zelf zolder isoleren met harde isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, EPS) bestaan in diverse vormen, groottes en diktes. Je kan flink wat verschillende types terugvinden in gespecialiseerde doe-het-zelfzaken.

 • Hogere isolatiewaarde dan minerale wol
 • Licht én drukvast
 • Geringere dikte nodig
 • Brandvertragende eigenschappen

Prijs: € 10 à 20 per m² (incl. btw)

 

2. Zelf zolder isoleren met isolatiedekens

Isolatiedekens van glas- en rotswol zijn veelvoorkomende materialen. Na plaatsing is minerale wol niet beloopbaar. Daarom moet je altijd een vloerafwerking voorzien als je een beloopbare zoldervloer wenst.

 • Zowel goede akoestische als thermische isolatie
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Eenvoudig op maat te snijden & flexibel
 • Gerecycleerde grondstoffen

Prijs: € 10 à 15 per m² (incl. btw)

 

Welk materiaal kies ik het best om zelf mijn zolder te isoleren?

Dat hangt af van je situatie. Wat is het doel van je zolderruimte? Zal de vloer intensief belopen worden of niet? Hoeveel plaats heb je tussen de houten balken van je dakconstructie? Gaat het om een massieve zoldervloer of een houten roostering?

Advies op maat nodig? Een vakman informeert je graag over de mogelijkheden om je zolder te isoleren en helpt je bij het maken van de juiste keuze. En daar blijft het niet bij… Een expert kan je zolder ook vlot isoleren volgens de regels van de kunst. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Kosten zelf zolder isoleren

Wil je graag zelf je zolder isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten. Het eindbedrag hangt samen met de omvang van je zolder, het type isolatiemateriaal en de aankoopprijs van andere benodigdheden:

Vaak gebruikte materialenGemiddelde prijs (incl. 21% btw)
Harde isolatieplaten€ 10 à 20 per m²
Isolatiedekens of -matten€ 10 à 15 per m²
Dampscherm + tape€ 5 per m²
Kitmateriaal € 10 à 30 per koker

LET OP: deze richtprijzen houden geen rekening met de staat van je zoldervloer of -dak. Het kan zijn dat er voorafgaande werken nodig zijn om de isolatie netjes te kunnen plaatsen. Denk maar aan het herstellen van de ondervloer, het plaatsen van een houten frame of het plaatsen van een onderdak. Ook de kosten voor het afwerken van je zolderisolatie zijn niet inbegrepen.

 

Is doe-het-zelven echt goedkoper?

Zelf je zolder isoleren lijkt misschien goedkoper, maar in de praktijk is het verschil beperkt. Met een vakman slinkt de kans op technische fouten aanzienlijk én je bent verzekerd tegen mogelijke schade. Bovendien kan je genieten van diverse subsidiemaatregelen, het verlaagde btw-tarief, …

Gratis kosten vergelijken tussen vakman en doe-het-zelven? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo krijg je er bovendien nog gratis advies voor je project bovenop. Achteraf beslis je zelf of je de werken uitbesteedt of niet. Ontvang gratis offertes op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

hoe zolder isoleren

 

Belangrijke aandachtspunten

Investeren in isolatie loont pas wanneer deze zo goed mogelijk is aangebracht: luchtdicht, naadloos, … Hou tijdens het plaatsen dus zeker rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 • Isolatiedikte: als je zelf isoleert, kom je niet in aanmerking voor de ISDE subsidie. Toch is het belangrijk om voldoende dik te isoleren voor een optimale thermische isolatie. Hoe dik die isolatielaag moet zijn, hangt vooral af van het materiaal dat je kiest.
 • Dampscherm: het dampscherm is een speciale folie die de isolatielaag beschermt tegen vocht van binnenuit. Sommige materialen, zoals harde isolatieplaten, zijn al voorzien van een dampwerende laag. Dan is de plaatsing van een bijkomend dampscherm niet meer nodig.
 • Staat van vloer & dak: voordat je gaat isoleren, controleer je het best de huidige staat van je vloer en dak. Liggen er nog oude lagen isolatie? Zijn die goed of slecht geplaatst? Beschik je wel over een onderdak? Is de zoldervloer egaal of niet? Het antwoord op deze vragen bepaalt welke voorbereidende werken er nog nodig zijn.
 • Isolatiemateriaal niet proppen: minerale wol is misschien wel erg flexibel, maar prop deze materialen niet tussen de balken van je vloer of dak. Dit doet de isolerende werking van je materiaal teniet.
 • Geen kieren of naden: wil je koudebruggen vermijden? Zorg er dan voor dat alle kieren mooi gedicht zijn. Gebruik daarvoor een afdichtingskit, aangepaste tape voor het aanbrengen van je dampscherm, …
 • Juiste bescherming: werk je met minerale wol? Dan kunnen de vezels de ogen en de luchtwegen irriteren. Draag daarom altijd de juiste beschermingsmaterialen, zoals een veiligheidsbril en een mondkapje. Die vind je in elke doe-het-zelfzaak terug.
 • Temperatuur op zolder: isoleer je alleen de zoldervloer? Hou er dan rekening mee dat de temperatuur op zolder flink daalt. Dit is een belangrijk aandachtspunt wanneer er technische installaties op zolder staan, bv. een boiler.

BELANGRIJK: een isolatiespecialist weet met welke elementen hij rekening moet houden bij het plaatsen van duurzame, kwalitatieve isolatie. Bovendien informeert hij je graag over de verschillende aandachtspunten, de meest aangewezen materialen, werkwijze, … Ontvang gratis advies op maat.

 

Zelf zolder isoleren of laten doen?

Wat is nu uiteindelijk de beste keuze? Je zolder zelf isoleren? Of de klus overlaten aan een isolatieprofessional? We nemen beide keuzes voor je onder de loep.

 

1. Zelf zolder isoleren

De meest haalbare klussen voor een ervaren doe-het-zelver zijn het isoleren van de zoldervloer en een schuin dak langs binnen. Werk je met gebruiksvriendelijke materialen zoals isolatieplaten of minerale wol? En houd je onze belangrijke aandachtspunten in gedachten? Dan kan je succesvol aan de slag.

Andere klussen zijn uitdagender of zelfs onmogelijk om zelf uit te voeren. Denk maar aan het aanbrengen van dakisolatie langs de buitenkant, het plaatsen van gespoten PUR of het inblazen van isolatiematerialen. Deze zaken vergen de ervaring, apparatuur, … van een vakman.

LET OP: een fout is snel gemaakt. Wil je nadelige gevolgen vermijden? Doe dan een beroep op een isolatie-expert. Neem vrijblijvend contact op met professionals actief in jouw regio.

 

2. Zolder laten isoleren door een expert

Wil je nare gevolgen door een foutief geïsoleerde zolder voorkomen? Of vermoed je dat je niet voldoende voorkennis hebt? Vertrouw dan op de expertise van een vakman. Hij levert niet alleen professioneel advies op maat, maar verzekert je ook van…

 • Voorafgaande inspectie: een vakman komt op voorhand langs voor een vakkundige inspectie. Hij bekijkt of je zoldervloer en -dak nog in goede staat zijn, of er een onderdak aanwezig is, je houtwerk niet is aangetast door houtrot of schimmels, … Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Vakkundige uitvoering: een vakman isoleert jouw zolderruimte volgens de regels van de kunst. Zijn expertise staat garant voor een foutloze plaatsing van je isolatiematerialen. Bovendien krijg je een garantie op de uitgevoerde werken. Zo ben je financieel beschermd bij eventuele problemen.
 • Hoogwaardige isolatiematerialen: werk je samen met een isolatiespecialist? Dan mag je ervan overtuigd zijn dat hij isolatiematerialen van de beste kwaliteit gebruikt. Bovendien beschikt hij ook over de juiste apparatuur om je isolatie naadloos aan te brengen, bv. in het geval van spuit- of inblaasisolatie.
 • Financiële voordelen & subsidies: wil je aanspraak kunnen maken op isolatiesubsidies? Dan moet je samenwerken met een erkend aannemer. Die bezorgt je bovendien alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning tenminste 2 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.

CONCLUSIE: wil je graag volop genieten van de voordelen van een goed geïsoleerde zolder? Zeker zijn van een kwalitatieve, luchtdichte plaatsing van je isolatiemateriaal? En gebruik maken van de verschillende beschikbare financiële voordelen? Doe dan een beroep op een ervaren vakman. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat.

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten