Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Spouwmuurisolatie ervaringen

Hoewel spouwmuurisolatie ervaringen overwegend positief zijn, zijn er soms ook negatieve ervaringen. Dit kan het gevolg zijn van een slechte plaatsing, of van andere problemen die over het hoofd zijn gezien. Indien alles correct is gecontroleerd en uitgevoerd, heeft spouwmuurisolatie in feite enkel positieve gevolgen. In dit artikel zetten we enkele veelvoorkomende ervaringen op een rijtje.

 

spouwmuurisolatie ervaringen Uiteenlopende ervaringen

Op het internet circuleren er heel uiteenlopende ervaringen van mensen die spouwmuurisolatie laten plaatsen hebben. Je doet er goed aan om deze ervaringen met een neutrale maar kritische blik te benaderen.

Elke situatie en woning is immers verschillend. Een professioneel isolatiebedrijf kan je meestal de beste en juiste informatie geven. Door een gronde inspectie te laten uitvoeren op voorhand, weet je meteen waar je aan toe bent. Zo kun je eventuele problemen of fouten een stapje voor zijn. Hieronder bespreken we bekende ervaringen met spouwmuurisolatie.

 

 

Positieve ervaringen en effecten van spouwmuurisolatie

1. Onmiddellijk resultaat: aangenamer wooncomfort

Wanneer je je spouwmuur laat isoleren, zul je dat onmiddellijk ondervinden in huis. Het is aangetoond dat mensen nog dezelfde dag een aangenamere kamertemperatuur ervaren die overal gelijkmatig verspreid is. Vooral in oudere woningen (uit de jaren zestig) is het verschil opmerkelijk, waardoor we kunnen spreken van een sterk verbeterd leefcomfort. Koude zal immers niet meer door de buitenmuren naar binnen kunnen trekken. Gedaan met kille muren of tocht in huis.

 

2. Een sterk verlaagde energierekening

Ook de sterk verminderde energierekening is een positief effect dat veel mensen aanhalen. Wanneer het buiten koud is, zal het huis beter verwarmd zijn waardoor je minder moet gaan stoken. Op die manier is je investering in spouwmuurisolatie al snel terugverdiend! Reken op een terugverdientijd van ongeveer 1,5 tot 4 jaar. Bovendien krijg je een gunstiger EPC-attest wanneer de woning over spouwmuurisolatie beschikt. Dit geeft het huis een enorme meerwaarde bij een eventuele verkoop in de toekomst.

 

3. Snelle plaatsing

Het huis isoleren met spouwmuurisolatie is geen ingrijpend werk. Er hoeft geen breekwerk te gebeuren, aangezien de isolatie via geboorde muuropeningen kan worden aangebracht. Wat veel mensen overhaalt, is dat de isolatie daarom binnen amper één dag geplaatst is. Je zal hier weinig of geen (over)last van hebben. Ook van de boorgaten wordt doorgaans geen hinder meer ondervonden achteraf. Klik hier om offertes aan te vragen bij erkende installateurs.

 

spouwmuur isoleren ervaringen

 

Problemen of negatieve spouwmuurisolatie ervaringen

Hoewel spouwmuurisolatie heel wat voordelen heeft, zijn er enkele situaties waarin het isoleren van de spouwmuur minder aangewezen is. Isoleer je de spouwmuur toch of op een foute manier, dan kunnen er spouwmuurisolatie problemen ontstaan als gevolg daarvan:

 

1. Vocht na het isoleren van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie wordt wel eens geassocieerd met vochtproblemen. Vroeger, in de jaren ’70, was dit inderdaad soms het geval. Het isoleren gebeurde toen vaak te snel en zonder vooronderzoek. Bovendien was de kwaliteit van de isolatiematerialen veel minder dan de huidige materialen. Daardoor konden koudebruggen in de muur ontstaan, met vochtproblemen tot gevolg. Is je huis nog voorzien van zulke oude isolatie, dan kun je dus maar beter snel nieuwe isolatie laten plaatsen.

Dat nieuwe spouwmuurisolatie op de dag van vandaag tot vochtproblemen leidt, is een fabeltje. Integendeel: de isolatie voorkomt zelfs vocht en schimmels. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je spouw en gevel geschikt zijn voor isolatie. Bestaat je gevel uit geglazuurde bakstenen, strengpers stenen (vooral bij oude woningen) of is ze afgewerkt met dampdichte verf? Dan is er wel een risico op vochtophoping of barstende stenen indien je spouwisolatie zou aanbrengen.

 

2. Koudebruggen door spouwmuurvervuiling

Zoals gezegd moet ook de spouw zelf geschikt zijn voor isolatie. In sommige gevallen is de spouwmuur vervuild. Wanneer mensen dan bijvoorbeeld zelf isolatie plaatsen zonder dit te controleren, zullen ze problemen ervaren. Tijdens het bouwen van de woning kunnen puinresten, cement of andere materialen in de spouw achterblijven. Het isolatiemateriaal zal dan niet mooi verspreid kunnen worden over de spouw, met koudebruggen tot gevolg. Ook tocht, een verminderde thermische isolatie én vochtplekken zijn dan mogelijk.

Vooral bij oudere woningen komt spouwmuurvervuiling voor. Indien het vuil op voorhand verwijderd wordt, is isolatie alsnog mogelijk. Bij een grote hoeveelheid cementbaarden ligt dat anders: in dit geval kunnen de resten niet verwijderd worden en is spouwmuurisolatie afgeraden. Daarom is voorafgaand endosopisch onderzoek van de spouwmuur van groot belang!

Hoe weet ik of ik een spouw heb en of die aan de voorwaarden voor spouwisolatie voldoet? Lees meer over het isoleren van de spouwmuur.

 

3. Verkeerde keuze van het isolatiemateriaal

Er bestaan verschillende isolatiematerialen voor de spouwmuur. De meest gebruikte zijn PUR spuitisolatie, EPS-parels en Knauf Supafil (glaswol). Afhankelijk van jouw situatie moet een materiaal op maat gekozen worden. Heb je een dunne spouw? Dan zal een isolatiemateriaal met een lage isolatiewaarde niet veel verschil maken. Ook als de muren bijvoorbeeld aan veel wind blootstaan, kies je best een materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Afhankelijk van je wensen, kan je bijvoorbeeld ook een geluiddempend materiaal kiezen. Laat je hier op voorhand goed over informeren om negatieve spouwmuurisolatie ervaringen te vermijden! Lees meer over de soorten spouwmuurisolatie.

 

Conclusie: laat je spouwmuur isoleren door een isolatiespecialist!

Spouwmuurisolatie heeft in principe geen echte nadelen, zolang het maar correct wordt toegepast en geplaatst. Het mag dus duidelijk zijn: je hebt er alle baat bij de isolatie te laten plaatsen door een specialist. Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van erkende vakmannen in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

ervaringen spouwmuurisolatie

 

Voorkom problemen: doe beroep op een erkend expert

Spouwmuurisolatie op zich houdt dus in feite geen problemen in. Problemen of slechte ervaringen zullen pas ontstaan als de staat van de spouw/gevel eigenlijk geen spouwmuurisolatie toeliet. Het is dus erg belangrijk dat een isolatie-expert op voorhand een endoscopisch onderzoek uitvoert. Met een camera wordt dan in de spouw gekeken of er vervuiling of problemen waar te nemen zijn.

Ook de dikte van de spouw en de voegen moeten bepaald worden, net zoals jouw verwachtingen en budget. Op die manier kan je, samen met de isolatiespecialist, de juiste beslissingen nemen. Wanneer je een vakman inschakelt, geniet je bovendien meestal van garantie. Als er dan toch nog problemen ontstaan, kan je deze kosteloos laten oplossen. Dit is uiteraard niet het geval wanneer je de isolatiewerken zelf uitvoert. Ontvang hier gratis offertes van betrouwbare isolatie-experts.

 

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten