Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Geluidsisolatie voor het plafond: soorten en prijzen

Geluidsoverlast kan veroorzaakt worden door luchtgeluid of contactgeluid. Door je plafond te isoleren, kan je een groot deel van deze geluiden dempen. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende technieken en materialen om een plafond te isoleren tegen geluidsoverlast.

 

 

Oorzaak 1 : Contactgeluid

Contactgeluid verspreidt zich rechtstreeks via vloeren, wanden en plafonds. Denk hierbij aan het geluid van hakken op het laminaat, dreunende subwoofers, trapgeluiden, trillende wasmachines en geluidsoverlast door het verschuiven van meubels. Bij geluidsoverlast is er vaak sprake van zowel contactgeluid als luchtgeluid. Contactgeluiden zijn te voorkomen door een akoestische scheiding aan te brengen aan de bovenzijde of onderzijde van het plafond:

 

Verlaagd plafond met dempers plaatsen

De beste manier om een plafond tegen geluiden te isoleren is het creëren van een verlaagd plafond dat met trillingsdempers akoestisch ontkoppeld is van het bestaande plafond. De dempers zijn bedoeld om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen. Het absorptiemateriaal in het plafond dempt vooral het luchtgeluid.

Een verlaagd plafond is effectief omdat je er zowel luchtgeluid als contactgeluid mee kunt voorkomen. Het plafond zelf wordt meestal van een dubbele laag geluidsisolerende gipsplaten gemaakt (dB platen) die met metal studs en trillingsdempers aan het bestaande plafond wordt gehangen. De randen van het plafond moeten voorzien worden van randisolatie. Deze dient om contactgeluiden via het plafond en de muren te voorkomen.

 

Isoleren boven het plafond met een zwevende dekvloer

Geluidsoverlast kun je altijd het beste bij de bron aanpakken. Door een zwevende dekvloer te plaatsen voorkom je dat contactgeluiden zich via de vloer naar het plafond van de onderliggende verdieping kunnen verplaatsen. Een zwevende dekvloer kun je zowel plaatsen op een bestaande houten vloer als op een betonvloer. De vloer kan bestaan uit een regelwerk dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal maar er zijn ook speciale cementgebonden isolatieplaten te koop die bovenop de bestaande vloer worden gelegd. Dit zijn dubbele platen die effectief geluidstrillingen kunnen absorberen. Het is bij een zwevende dekvloer belangrijk dat de randen van de vloer voorzien zijn van randisolatie zodat de vloer akoestisch ontkoppeld is van de wanden.

 

zwevend plafond

 

Oorzaak 2 : luchtgeluid

Luchtgeluid is geluid dat zich eerst voortplant via de lucht en dat zich daarna via de muur, vloer of plafond naar andere ruimtes verplaatst. Denk bijvoorbeeld aan harde muziek, het geluid van de televisie of pratende mensen. Luchtgeluiden kunnen het best gereduceerd worden door toepassing van een geluidsabsorberend materiaal zoals geluidsisolerende matten of geluidsisolerende vlokken.

 

Cellulose vlokken

Bij woningscheidende vloeren met een spouw kan het in bepaalde gevallen nuttig zijn om cellulosevlokken in de holle ruimte te blazen. De holle ruimte in het plafond wordt dan egaal opgevuld waardoor deze niet meer als klankkast fungeert. Hoe dikker het materiaal aangebracht kan worden, hoe beter de isolatie. Bijkomend voordeel van dit type isolatie is dat de thermische eigenschappen van de vloer verbeteren waardoor je ook nog eens de nodige energie gaat besparen. Naast cellulose kan ook minerale wol (meestal steenwol) gebruikt worden voor geluidsisolatie.

 

Voordelen van geluidsisolatie met vlokken:

• De werkzaamheden kunnen relatief snel verricht worden, wat kostenbesparend is.
• Ecologisch product (gerecycleerd papier).
• Goede thermische isolatie, lager energieverbruik.
• Combinatie met een zwevende dekvloer is mogelijk.
• Relatief weinig overlast tijdens het aanbrengen. De vloer hoeft niet in zijn geheel open gebroken te worden.

 

cellulose voor geluidsisolatie
Voorbeeld van cellulose in plaatvorm

 

Prijs geluidsisolatie plafond

De kosten voor geluidsisolatie van een plafond hangen samen met het type isolatie, het aantal vierkante meters en het soort plafond. In de meeste gevallen is het aanbrengen van een verlaagd plafond de meest geschikte methode. Het laten installeren van een vrijhangend plafond met geluidsisolatie kost in de regel zo’n 40 – 50 euro per vierkante meter. Aangezien het hier om maatwerk gaat, is het onmogelijk om een exacte prijsindicatie te geven. Het is dus goed mogelijk dat de werkelijke kostprijs iets lager of hoger zal uitvallen. Indien je exact wil weten wat het kost om geluidsisolatie aan te brengen, kun je het beste prijzen aanvragen bij verschillende aannemers. Klik hier voor meer informatie

 

Geluidsisolatie plafond

 

Isoleren naargelang de opbouw van het plafond

 

Geluidsisolatie bij een betonnen plafond

Bij een betonnen plafond moet je er rekening mee houden dat de maximale geluidsisolatie die je kunt bereiken (met een verlaagd plafond) lager zal zijn dan bij een houten plafond. Dat heeft ermee te maken dat een betonnen plafond al een grote massa van zichzelf heeft en dus al veel luchtgeluid tegenhoudt. Het aanbrengen van een akoestisch ontkoppeld plafond zal zeker helpen maar je hebt in veel gevallen ook nog te maken met flankerend geluid dat via de muren doorgegeven wordt. Flankerend geluid komt vaak voor in appartements- of flatgebouwen waarbij de geluidsbron zich niet in de aangrenzende ruimte begeeft maar in een verder gelegen ruimte. Het is geluid dat zich voortplant via de muren.

 

Geluidsisolatie houten plafond

In het geval van een houten verdiepingsvloer kun je ervoor kiezen om de vloer te verzwaren met akoestische vloerelementen. Dit zijn relatief zware platen die op de bestaande vloer worden gelegd. Ze zijn effectief in het bestrijden van zowel luchtgeluid als contactgeluid. Het nadeel is wel dat je toegang zult moeten hebben tot de vloer en dat de vloer zo’n twee a drie centimeter hoger wordt. Indien je een dergelijke vloer combineert met een akoestisch ontkoppeld plafond dan kun je een effectieve geluidsisolatie bereiken omdat je zowel luchtgeluid als contactgeluid isoleert.

 

 

Akoestische isolatiepanelen

Akoestische panelen die je aan de onderzijde van het plafond bevestigt zijn vooral bedoeld om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze absorberen met name geluidsgolven die een storende nagalm veroorzaken. Dit soort platen zijn dus vooral geschikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en helpen niet tegen geluidsoverlast van de bovenburen. Akoestische panelen worden vaak gebruikt in geluidsstudio’s, kantoren, fabrieksgebouwen en oefenruimtes maar ze kunnen evengoed toegepast worden in een woonkamer waar sprake is van storende echo’s.

 

dekvloer geluidsisolatie plafond

 

 

Offertes voor geluidsisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten