Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prinsjesdag: hoe verandert de ISDE?

Op Prinsjesdag zijn een aantal belangrijke wijzigingen voor de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) aangekondigd. Zo verhoogt de overheid het totale budget voor 2023 bijvoorbeeld met ruim € 210 miljoen. In dit artikel bespreken we de redenen achter deze verhoging, overige aanpassingen en voor welke investeringen je de ISDE kan aanvragen.

Lees meer:
Wat zijn de wijzigingen?
Waarvoor kan je de ISDE aanvragen?

 

 

Onverwacht veel aanvragen voor de ISDE in 2023

De voornaamste reden voor de budgetverhoging? Een onverwacht hoog aantal aanvragen voor de ISDE in 2023. Dit was vooral het geval voor warmtepompen. Hier zijn ondertussen al meer dan 180.000 aanvragen voor gedaan (tegenover 100.000 aanvragen in 2022). Het gaat in totaal om zo’n € 142 miljoen aan subsidie.

Voor andere maatregelen zijn ook veel aanvragen binnengekomen, vooral voor woningisolatie. Het verleende subsidiebedrag voor isolatie bedraagt ongeveer € 144 miljoen. Voor overige maatregelen is in totaal zo’n € 47 miljoen aangevraagd, waardoor er begin september nog zo’n € 17 miljoen over was voor de rest van 2023. De verhoging van € 210 miljoen maakt het dus mogelijk voor woningeigenaren om ook tijdens het laatste deel van dit jaar hun huis te blijven verduurzamen.

prinsjesdag 2023 isde

 

Wat zijn de wijzigingen voor de ISDE?

Concreet is er op 23 september € 210 miljoen euro vrijgemaakt voor de ISDE voor de rest van 2023. Dit brengt het totale budget naar € 560 miljoen. Dat is echter niet de enige aanpassing. De overheid heeft er ook voor gekozen om extra geld te investeren in de ISDE voor de rest van zijn looptijd (tot 2030). Het gaat om een verhoging van € 1,38 miljard. Ten slotte is er nog € 30 miljoen extra beschikbaar gesteld voor bedrijven die willen investeren in kleine windturbines of zonnepanelen-installaties.

Wil je dit jaar nog gebruik maken van de ISDE, bv. voor isolatie? Wees er dan snel bij! Ook al is er na de verhoging van het budget nog zo’n € 226 miljoen over kan ook deze pot opraken. Via onze offerteservice kom je snel in contact met de ideale specialist voor jouw project. Zo’n expert is een belangrijke vereiste om in aanmerking te komen voor de subsidie. Start je aanvraag hier.

 

Waarvoor kan je de ISDE aanvragen?

Laat je jouw huis onder handen nemen door een vakspecialist, en ben je benieuwd of jouw project in aanmerking komt voor de ISDE? Hieronder een overzicht met mogelijke maatregelen:

  • Woningisolatie: op gebied van isolatie kan je 5 kanten op voor de ISDE: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dak- of zoldervloerisolatie, of glasisolatie. Voor elk van deze maatregelen gelden andere voorwaarden en subsidiebedragen. Wel moet je altijd voldoen aan een minimale hoeveelheid m² aan isolatiemateriaal en een minimale isolatiewaarde.
  • Warmtepomp: met een warmtepomp verwarm je jouw huis op een duurzame én milieuvriendelijke manier. Zo’n installatie gebruikt een natuurlijke energiebron (water, lucht of bodem) om warmte op te wekken. Hoeveel subsidie je krijgt voor een warmtepomp, is afhankelijk van het type. Een expert is helemaal op de hoogte en kan je helpen om zo veel mogelijk subsidie te krijgen.
  • Zonneboiler: wil je naast je huis ook je sanitair water duurzaam verwarmen met behulp van de zon? Dan is een zonneboiler een perfecte keuze. Zo’n boiler maakt gebruik van zonnecollectoren om water in het aangesloten voorraadvat op temperatuur te houden. Let wel, de meeste installaties verwarmen alleen sanitair water. Ook voor deze installaties is het subsidiebedrag afhankelijk van het type.
  • Aansluiting op warmtenet: warmtenetten zijn een methode om complete wijken op duurzame wijze te verwarmen. Het gaat om centrale warmtebronnen die door middel van leidingen en afleversets warm water leveren in aangesloten woningen. Zo’n net is te vergelijken met een enorme cv-installatie die naast aardgas ook gebruik kan maken van duurzamere warmtebronnen.
  • Elektrische kookvoorziening: als eigenaar van een koopwoning kan je de ISDE ook aanvragen voor een elektrische kookvoorziening. Let wel, een voorwaarde is dat je huis aangesloten is op een warmtenet. Je hebt dan recht op een subsidiebedrag van € 400.

 

BELANGRIJK: laat het werk over aan een erkend vakbedrijf!

Wil je in aanmerking komen voor de ISDE? Dan moet je jouw project altijd laten uitvoeren door een erkend installatiebedrijf. Dit is een vereiste voor elke maatregel. Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere geschikte vakmensen in je buurt.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten