Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Meerderheid huiseigenaren heeft voldoende spaargeld om te verduurzamen

… maar gebruikt het niet. Dat wees een studie van De Nederlandsche Bank (DNB) uit. Uit die enquête bleek dat meer dan 95% van de huiseigenaren beschikt over voldoende middelen om hun woning grondig te verduurzamen. Velen namen echter nog niet het initiatief om deze investeringen te doen. Waaraan ligt dat? En kunnen we deze bezorgdheden weerleggen? Je leest het hier.

Lees snel verder:
3 betaalbare investeringen voor een duurzame woning
Financiële voordelen voor je verduurzamingsplannen

 

 

Waarom toch geen grote verduurzamingsgolf?

Hoe komt het dat gezinnen niet massaal hun woning verduurzamen? Zeker nu de noodzaak van deze investeringen heel duidelijk naar voor komt. Volgens de DNB is deze terughoudendheid vooral te wijten aan het feit dat huiseigenaren…

  • twijfelen of de investeringen zich uiteindelijk wel terugbetalen.
  • beschikken over onvoldoende kennis over de beschikbare subsidies en gunstige leningen.
  • hun spaargeld anders willen besteden.
  • vallen over de hoge installatie- en onderhoudskosten.

Deze afwachtende houding van huiseigenaren is natuurlijk niet bevorderlijk voor de groene plannen van de regering. Wat als de verduurzaming niet snel genoeg gaat? Dan komt er misschien een verduurzamingsplicht. Daardoor zal je vanaf de aankoop van de woning een bepaalde norm moeten behalen binnen een voorafbepaalde periode.

Conclusie? Begin vandaag nog met verduurzamen. Ontdek hieronder meer over enkele prijsbewuste keuzemogelijkheden. Of neem meteen contact op met een isolatie-expert in je buurt.

verduurzamen woningen

 

3 betaalbare investeringen voor een duurzame woning

Een grondige, energetische renovatie is niet goedkoop. Toch kan je ook met betaalbare ingrepen je woning energiezuiniger maken. We overlopen hieronder enkele van de meest voordelige investeringen met hun prijzen en geschatte terugverdientijd.

 

OPTIE 1: spouwmuurisolatie

De beste oplossing om je woning snel en relatief goedkoop te isoleren? Dat is spouwmuurisolatie. Gemiddeld betaal je tussen de € 15 à 30 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Dankzij deze investering heb je tot wel 20% minder energieverlies per jaar. Daardoor ligt de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie tussen de 2 à 7 jaar.

Lees hier alles over spouwmuurisolatie.

 

OPTIE 2: vloerisolatie

De goedkoopste manier om je vloer te isoleren, is het plaatsen van harde isolatieplaten aan de onderkant van je vloer. Die kosten tussen de € 15 à 40 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). De terugverdientijd voor vloerisolatie ligt gemiddeld tussen de 6 à 7 jaar.

Lees hier alles over vloerisolatie.

 

OPTIE 3: dakisolatie

Wist je dat je tot wel 30% warmte verliest langs het dak? Door goede isolatie langs de binnenkant van je dak bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Gemiddeld kost dit je tussen de € 20 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Maar door de hoge isolatiegraad verdien je je investering in zo’n 6 à 7 jaar terug.

Lees hier alles over dakisolatie.

 

Woning verduurzamen? Start met isoleren!

Hoe je je woning ook verduurzaamt, vroeg of laat verdien je de investering terug. Isoleren speelt hierin een essentiële rol. Pas wanneer je grondig (na-)isoleert, renderen andere investeringen zoals een elektrische warmtepomp en zonnepanelen aanzienlijk meer.

Hoe begin ik het best? Bespreek het met je isolatiespecialist! Die ontmoet je hier.

 

 

Financiële voordelen voor je verduurzamingsplannen

Daarnaast toonde het onderzoek aan dat de meeste woningeigenaren te weinig kennis hebben over de beschikbare financiële steunmiddelen van de overheid. Wat zijn de 2 belangrijkste opties?

 

1. ISDE-subsidie voor verduurzaming

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is er speciaal om je woning te verduurzamen. Investeer je dus in een hybride warmtepomp, zonneboiler of nieuwe isolatie? Dan kan je nadien een deel van het bedrag terugvragen.

Hoeveel bedraagt de subsidie voor het plaatsen van isolatie? Dat hangt af van het type isolatie en de isolatiewaarde. Voor gevelisolatie krijg je gem. € 19 per m² , voor vloerisolatie zo’n € 5,5 per m² en € 15 per m² voor dakisolatie. Zo kan je flink besparen op je isolatie.

 

2. Energiebespaarlening van het Warmtefonds

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kan je voor verschillende energiebesparende maatregelen gebruiken. Deze lening maakt het mogelijk om tegen erg gunstige voorwaarden en aan een lage rentevoet te lenen voor een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, isolatie, …

Hebben jij en je partner een gezamenlijk inkomen van max. € 60.000? Dan kunnen jullie de lening afsluiten aan 0 procent rente. Het Warmtefonds beoordeelt of jij hiervoor in aanmerking komt.

 

Er zijn nog meer subsidies mogelijk…

Dit zijn de 2 meest bekende manieren om je energiezuinige investeringen te financieren. Maar dit zijn niet de enige subsidiemogelijkheden. Wist je dat je in veel gevallen geniet van het verlaagde btw-tarief wanneer je samenwerkt met een professional? Zo betaal je geen 21% btw, maar slechts 9% op de arbeidskosten. Hier lees je alvast meer over alle andere subsidies voor isolatie.

Onze tip? Schakel meteen een vakspecialist in. Hij isoleert niet alleen volgens de regels van de kunst, maar hij helpt je ook met je subsidieaanvraag. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio via het aangehechte aanvraagformulier:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten