Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laat je woning natuurvriendelijk isoleren!

Wil je je spouwmuur of dak laten isoleren? Goed idee, zo bespaar je flink op je energiekosten en stoot je minder CO2 uit. Maar wist je dat zo’n project kan leiden tot de dood van gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen? Gelukkig hebben meer en meer isolatiebedrijven een oplossing: natuurvriendelijk isoleren. Een isolatiemethode die vriendelijk is voor mens, klimaat én dier!

Lees snel verder:
Vanwaar deze nieuwe maatregel?
Waarom natuurvriendelijk isoleren?
Hoe gaat een isolatiespecialist te werk?
Hoe een natuurvriendelijke expert vinden?

 

 

Wat is natuurvriendelijk isoleren?

In spouwmuren en onder daken wonen regelmatig beschermde diersoorten als vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen, … Volgens de wet Natuurbescherming is het verstoren van deze beestjes en het wegnemen van hun verblijfplaatsen verboden. En precies dat gebeurde tot voor kort regelmatig bij het isoleren van spouwmuren en daken.

Daarom hanteren meer en meer isolatiebedrijven nu een nieuwe methode: natuurvriendelijk isoleren. Daarbij geeft de isolatiespecialist de vogels en vleermuizen de kans om weg te vliegen voor de isolatiewerken beginnen. Hij zorgt ook voor nieuwe verblijfplaatsen die onzichtbaar in de spouw zijn weggewerkt. Zo bescherm je niet alleen het klimaat door te isoleren, maar ook de biodiversiteit!

Op zoek naar een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert? Die vind je snel, eenvoudig en gratis via de offerteservice van Solvari. Start je aanvraag hier!

natuurvriendelijk isoleren

 

Vanwaar deze nieuwe isolatiemaatregel?

Sinds afgelopen zomer heeft de Raad van State de natuurtoets verplicht als je spouwmuur- of dakisolatie laat plaatsen in je woning. Het gaat om een groot ecologisch onderzoek van je huis dat al snel enkele duizenden euro’s kan kosten. Zo’n onderzoek moet ervoor zorgen dat mensen de wet Natuurbescherming niet overtreden als ze hun woning renoveren of isoleren.

De overheid wil natuurlijk voorkomen dat mensen door die natuurtoets isolatiemaatregelen op de lange baan schuiven. Daarom hebben de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge en de minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal gewerkt aan de methode van het natuurlijkvriendelijk isoleren. Zo kunnen mensen toch hun woning isoleren zonder dat een volledig ecologisch onderzoek nodig is.

BELANGRIJK: ondertussen werkt de overheid verder aan de gemeentelijke soortenmanagementplannen (SMP’s) als aanpak op langere termijn. Daarbij is het de bedoeling dat de gemeentes een onderzoek laten uitvoeren naar welke beschermde diersoorten in de buurt leven en welke maatregelen nodig zijn om deze soorten niet te storen.

 

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

Elk jaar laten duizenden Nederlanders hun spouwmuur of dak isoleren. Alleen hielden experts in het verleden niet altijd rekening met bewoners als vleermuizen en vogels. Dankzij de wet Natuurbescherming is dat nu verleden tijd. Meer en meer vakbedrijven maken je dak of spouwmuur eerst natuurvrij voor ze isoleren. Die methode heeft enkel voordelen:

 

  • Goed voor de portemonnee: door je woning te isoleren, bespaar je natuurlijk flink op je energierekening. Maar daarnaast is natuurvriendelijk isoleren ook om een andere reden een financiële meevaller. Je vermijdt de grote kosten van de verplichte natuurtoets. Dankzij deze methode is zo’n uitgebreid ecologisch onderzoek voor je gaat isoleren niet langer nodig.
  • Goed voor het klimaat: dit voordeel spreekt voor zich. Door je woning te isoleren, heb je minder warmteverlies en hoef je dus minder te stoken. Waardoor je logischerwijs ook minder CO2 uitstoot. En daarmee lever je een flinke bijdrage om klimaatopwarming tegen te gaan.
  • Goed voor de biodiversiteit: de huismus staat op de lijst van bedreigde broedvogels. Ook de vleermuis is een diersoort die valt onder de wet Natuurbescherming. Door natuurvriendelijk te isoleren, hou je de populaties van deze dieren mee in stand. Een zegen voor de biodiversiteit in Nederland!

BELANGRIJK: door natuurvriendelijk te isoleren, respecteer je dus de wet Natuurbescherming. De andere optie is een natuurtoets van je woning voor de isolatiewerken beginnen, maar zo’n groot onderzoek duurt lang en kost veel meer geld.

 

Hoe gaat een isolatiespecialist te werk?

Steeds meer isolatiebedrijven omarmen het natuurvriendelijke isoleren. Maar hoe gaat zo’n specialist dan te werk? Hoe voorkomt hij dat er vleermuizen en vogels sterven tijdens de isolatiewerken? We zetten de verschillende stappen op een rijtje:

 

  1. Advies op maat geven en offerte opmaken

    Eerst komt een natuurvriendelijke isolatie-expert bij je langs om je project te bespreken. Hij legt uit hoe hij te werk gaat en informeert je over de kosten. Het natuurvrij maken van een tussenwoning kost bv. ongeveer 250 à 300 euro. Dat is een stuk goedkoper dan een natuurtoets van je woning, waarbij de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

  2. Dak en spouwmuur natuurvrij maken

    De vakspecialist geeft de dieren in je spouwmuur of onder je dak de kans om weg te vliegen. Hij maakt de openingen onder de dakrand dicht en plaatst flappen voor de openingen in je spouwmuur. Zo kunnen de vleermuizen en vogels naar buiten, maar niet meer terug naar binnen. Bij dat natuurvrij maken houdt hij rekening met het broedseizoen van de dieren, de winterrust van de vleermuizen, …

  3. Nieuwe verblijfplaatsen creëren

    Natuurvriendelijk isoleren houdt meer in dan alleen de beestjes veilig te laten ontsnappen. Een expert creëert namelijk ook nieuwe verblijfplaatsen. Hoe? Door kleine ruimtes in de spouw vrij te houden en eventueel zelfs nestkastjes te plaatsen. Zo krijgen de vleermuizen en vogels een nieuw onderkomen, terwijl jij optimaal profiteert van je woningisolatie.

  4. Isolatiewerken uitvoeren

    Na het natuurvrij maken van je woning wacht de isolatiespecialist enkele dagen voor hij je woning isoleert. Meestal gaat het om 4 à 5 dagen. Zo hebben de dieren genoeg tijd om weg te vliegen en voedsel te zoeken. Zo ben je zeker dat er geen beestjes sterven tijdens het isoleren van je spouwmuur of dak.

  5. Melding maken bij de gemeente of provincie

    Zijn de natuurvriendelijke isolatiewerken afgerond? Dan neemt je isolatiebedrijf ook de verplichte melding bij je gemeente of provincie op zich. Zo hoef je zelf helemaal niks te doen en ben je zeker dat je in orde bent.

 

Hoe natuurvriendelijke expert vinden?

Wil je zeker zijn dat je je woning isoleert met respect voor de biodiversiteit? Dan moet je samenwerken met een natuurvriendelijk, ecologisch isolatiebedrijf. Via Solvari kan je zulke professionele vakbedrijven vinden. Dat proces gaat als volgt:

 

  • Je vult het vrijblijvende offerteformulier van Solvari in.
  • Meerdere isolatiebedrijven nemen contact met je op.
  • Je vergelijkt hun prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, …
  • Je kiest het beste voorstel en bespaart zo geld en tijd.

 

Ecologisch en natuurvriendelijk isoleren? Vergelijk nu offertes!

Niet elke isolatiespecialist gaat even natuurvriendelijk en ecologisch te werk. Daarom leg je het beste meerdere voorstellen naast elkaar. Werken de vakspecialisten met ecologische isolatiematerialen? Volgen ze de werkwijze van natuurvriendelijk isoleren? Alleen door te vergelijken, kies je gegarandeerd het juiste isolatiebedrijf voor jouw huis.

Gratis in contact komen met ecologische isolatiebedrijven? Dat is erg eenvoudig. Daarvoor hoef je alleen het offerteformulier van Solvari in te vullen!

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten