Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verduurzamingslening voor kleine VvE's geeft financieel duwtje in de rug

De hoge verduurzamingskosten en renovatie-eisen maken het bepaalde VvE’s moeilijk om tijdig te investeren in energiebesparende maatregelen. Bovendien kampen veel VvE’s met achterstallig onderhoud ten aanzien van hun wooneenheden. Net voor die VvE’s besloot het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) om hun groene lening uit te breiden. Wat betekent dit concreet?

Lees gauw verder:
Wat zijn de voorwaarden voor deze lening?
Hoe verduurzamen als VvE?

 

 

Verduurzamingslening voor kleine VvE’s: wat is het?

De cijfers liegen er niet om: meer dan een half miljoen eigenaren wonen in een appartement met een slecht energielabel en zo’n 80% heeft te maken met achterstallig onderhoud. Bovendien weten bewoners doorgaans te weinig over energiebesparende maatregelen, waardoor ze nog al te vaak de verkeerde investeringskeuzes maken. Daardoor hinken VvE’s achterop in de doelstelling van Nederland om tegen 2050 volledig van het gas af te zijn.

Daarom is het sinds november 2023 mogelijk voor kleine VvE’s (max. 7 wooneenheden) om een gezamenlijke verduurzamings- of stimuleringslening af te sluiten. Deze lening van het SVn maakt het mogelijk om geld te lenen voor groene investeringen én achterstallige onderhoudskosten.

Professioneel verduurzamingsadvies nodig? Kom hier in contact met experts actief in je regio.

verduurzamingslening kleine vve

 

Wat zijn de voorwaarden voor deze lening?

Ben je als kleine VvE geïnteresseerd in de stimuleringslening van het SVn? Dan ben je vast benieuwd naar de voorwaarden. We overlopen de belangrijkste hieronder:

 

 • Voor wie? De lening is er voor kleine VvE’s van maximaal 7 wooneenheden uit 327 gemeenten.
 • Voor welke werkzaamheden? Het gaat voornamelijk over achterstallig onderhoud (bv. noodzakelijke reparaties, vochtbestrijding, …) en het investeren in verduurzamingsmaatregelen (bv. zonnepanelen, collectieve warmtepomp, …).
 • Welke energiebesparende maatregelen? Je investeert in minimaal 2 energiebesparende maatregelen voor de verbetering van de woningen. 1 daarvan moet zeker uit een vooraf opgestelde lijst komen.
 • Hoeveel lenen? Het leenbedrag is begrensd. We spreken over minimaal € 5.000 per wooneenheid tot maximaal € 25.000.
 • Aan welke rente? De rentevoet is sterk afhankelijk van je gemeente. Daarbovenop betaal je eenmalig 1% afsluitkosten (min. € 1.500).
 • Hoeveel jaar aflossen? Dat is afhankelijk van de gemeente waarin je VvE zich bevindt. Doorgaans kan je kiezen tussen 10, 15 en 20 jaar om de lening af te lossen.
 • Door wie? De meeste werkzaamheden moet je door een erkend installateur of vakspecialist laten plaatsen. Vaak is dit één van de belangrijkste voorwaarden om je financiële tegemoetkoming te ontvangen. Wil je bv. isolatie plaatsen? Dan helpt 1 van onze experts je graag verder.

BELANGRIJK: wil je enkel achterstallig onderhoud wegwerken? Ook dan kan je deze lening aanvragen. Wens je hierover meer informatie? Ga dan in gesprek met je bank.

 

Meer zekerheid? Vraag dan de NHG-borg aan!

Het kan gebeuren dat 1 van de de VvE-leden de lening niet meer kan aflossen. Wil je dit voorkomen bij het aangaan van een gezamenlijke lening? Dan kan je de Stimuleringslening mét NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aanvragen. In dit geval staat de NHG borg voor een mogelijke betalingsachterstand. Doordat de NHG een kwijtscheldingsregeling hanteert, hoef je deze achterstand vaak niet te betalen. Let wel, hiervoor betaal je wel een borgtochtprovisie van 0,6%.

 

Hoe verduurzamen als VvE?

stimuleringslening vve

Hoe pak je het verduurzamen van verschillende wooneenheden nu aan? Omdat alle VvE-leden hun eigen prioriteiten hebben, kiezen sommige VvE’s jammer genoeg niet meteen voor de meest duurzame oplossing. Als je je leden wil overtuigen, met welke investering start je het beste?

 1. Isoleren van de gemeenschappelijke delen: isoleren is de eerste stap tot een duurzaam wooncomplex. Pas wanneer je appartementsgebouw goed geïsoleerd is, renderen andere energiebesparende maatregelen. De meest voorkomende methoden in dit geval zijn vloer-, dak- en/of spouwmuurisolatie.
 2. Zonnepanelen plaatsen: bespreek vervolgens met alle VvE-leden de aanschaf van zonnepanelen. Vergeet daarbij niet ter sprake te brengen hoe jullie de zelf opgewekte stroom zullen inzetten: enkel voor de collectieve delen of ook voor elke individuele wooneenheid. Check zeker of er andere financiële voordelen zijn voor VvE’s.
 3. Collectieve verwarmingsinstallatie: veel duurzame verwarmingsinstallaties zijn elektrisch. Het spreekt voor zich dat je je zonder zonnepanelen blauw betaalt aan stroomkosten. Voor VvE’s zijn er diverse manieren om aardgasvrij te verwarmen. Warmtepompen zijn een prima oplossing, maar vergeet niet dat je in dit geval ook nieuwe warmteafgiftesystemen op lage temperatuur moet plaatsen.

 

Waarom is isoleren de beste eerste stap?

Wist je dat je tot wel 30% warmte via het dak, 20% langs de muren en 10% langs de vloer verliest? Er ligt dus veel potentiële energiewinst bij het plaatsen van isolatie. Zo beperk je je energieverbruik zo veel mogelijk. Ideaal als je daarnaast ook investeert in lage temperatuurverwarming en een elektrische verwarmingsinstallatie. Je wil namelijk je stroomverbruik zo laag mogelijk houden.

Meer informatie over woningverduurzaming met isolatie? Neem gratis contact op met verschillende isolatiespecialisten actief in je regio. Zij bezorgen je professioneel advies op maat van jouw situatie, ook als VvE. Benieuwd? Vul dan het onderstaande formulier in:

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten