Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isoleren belangrijker dan ooit: anticipeer op stijgende energieprijzen

De stijgende prijzen voor gas en elektriciteit bewijzen dat we energie niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. De maatregelen van de overheid zijn alvast niet voldoende om een dure energierekening te voorkomen. Gelukkig kan je als consument ook zelf het heft in handen nemen. Welke maatregelen kan je nemen? En waarom is isolatie de beste bescherming tegen torenhoge energiekosten?

Lees meer:
Wat kan ik als consument doen?
Waarom is isoleren de beste oplossing?

 

Wat doet de Nederlandse overheid om de energierekening te verlagen?

Er is tegenwoordig heel wat te doen om de stijgende energieprijzen. De gasprijzen zijn historisch hoog. Om deze verschuiving zo veel mogelijk op te vangen, heeft het Kabinet het volgende beslist:

  • Eénmalig compensatiepan: het Kabinet heeft besloten om in 2022 een belastingvermindering door te voeren op de gas- en elektriciteitsrekening. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik spreken we dan over een totale belastingvermindering van gemiddeld € 400.
  • Extra geld voor isoleren: het Kabinet wil kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slecht geïsoleerde woning ondersteunen en trekt hiervoor zo’n € 150 miljoen uit. Dit geld zal op gemeentelijk niveau gebruikt worden.

Zijn deze maatregelen voldoende? De maatregelen dragen hun steentje bij, maar omdat de prijzen nu eenmaal zo hard stijgen, gaan ze niet het grootste verschil maken. Terwijl je wacht op duurzame structurele veranderingen van de overheid, kan je jezelf proberen te wapenen tegen de stijgende energieprijzen. De meest duurzame bescherming tegen de stijgende energieprijzen is isoleren. Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw woning? Vergelijk gratis offertes op maat.

isoleren belangrijker dan ooit

 

Welke maatregelen kan ik als consument nemen?

De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Isoleren is 1 van de meest aangewezen opties om minder te stoken. Maar wat kan je nog doen om je energieverbruik te beperken? Enkele voorbeelden:

 • Zet je verwarming wat lager: dit is een gouden tip waarmee je jaarlijks € 200 op je factuur kan besparen. Ook met kleine aanpassingen kan je een groot verschil maken. Doe binnenshuis bv. wat vaker een dikke trui aan, zet een uur vroeger de verwarming uit, …
 • Zorg voor een lage luchtvochtigheid: hoe hoger de luchtvochtigheid in huis, hoe trager de ruimte opwarmt en hoe meer energie je verbruikt. Verlucht dus zeker dagelijks je woning, zeker wanneer je ook de was binnen te drogen hangt.
 • Beperk het warmteverlies: warmte kan op vele manieren ontsnappen. Om warmteverlies te vermijden, kan je de kieren van deuren en ramen afdichten met een speciale tape, aparte thermostatische kranen op je radiator plaatsen, …
 • Verminder sluimerverbruik: apparaten die blijven aanstaan, consumeren ook energie. Minimaliseer dit verbruik door bv. een mechanische timer te plaatsen, een stekkerblok met een schakelaar te gebruiken, elektronische apparatuur ’s avonds uit te schakelen, … Zo kan je jaarlijks tot wel € 75 besparen.
 • Overweeg een groepsaankoop: heb je een variabel energiecontract? Dan loont het om een overschakeling naar een groepsaankoop te overwegen. Heb je echter een energierekening met een vast tarief? Dan is overschakelen niet de beste keuze. Wacht dan nog even tot je contract afloopt.
 • Investeer in duurzame energie: zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, je huis isoleren, … Het zijn een handvol manieren om zelf grip te krijgen op je energieproductie en -verbruik.

TIP: met premies en financiële voordelen kan je flink wat besparen op de verduurzaming van je woning.

 

Haal het meeste uit je investering met een isolatie-expert!

Wil je zeker zijn van een naadloze isolatielaag met een optimaal rendement? Werk dan samen met een isolatiespecialist actief in je buurt. Hij geeft je advies op maat van jouw project, zorgt voor een correcte plaatsing, werkt enkel met kwalitatieve materialen, …

TIP: isolatie-experts hebben het druk. Wil je lange wachttijden vermijden? Contacteer dan zo snel mogelijk verschillende vakmannen actief in je buurt voor een offerte-aanvraag. Dat kan gratis en vrijblijvend via ons contactformulier.

 

Meest duurzame oplossing = woningisolatie

Onze energierekening stijgt aanzienlijk. Op duurzame maatregelen van de overheid moeten we ook niet meteen rekenen. Je kan natuurlijk dag in dag uit een dikke trui dragen, maar dat is ook niet altijd de meest aangename oplossing. Woningisolatie is de beste garantie tegen torenhoge energiekosten. Een overzicht van de mogelijke maatregelen:

 • Spouwmuurisolatie: je buitenmuren vormen een groot oppervlak. Langs je gevels kan dan ook veel warmte verloren gaan. Spouwmuurisolatie is dus een van de snelste en eenvoudigste manieren om te besparen op je energiefactuur.
 • Dak- en zoldervloerisolatie: warme lucht stijgt. Met dak- en zoldervloerisolatie kan je tot wel 25 % warmteverlies in je woning voorkomen. Gebruik je je zolder enkel als opslagplaats? Dan is zoldervloerisolatie goedkoper en praktischer dan dakisolatie.
 • Vloerisolatie: via een benedenvloer ontsnapt veel warmte. Dit is niet alleen onaangenaam, maar haalt ook je kamertemperatuur naar beneden. Je kan je vloer isoleren via je (kruip)kelder, maar bij een grote renovatie kan je ook langs boven isoleren.
 • Ramen isoleren: zijn je ramen intussen al 15 jaar oud? Dan vervang je die beter door nieuwe ramen. Door het hoogrendementsglas en de isolerende raamkaders zorg je voor een optimale thermische isolatie en een uitstekende geluidsisolatie. Bovendien creëer je ook een nieuwe uitstraling voor je woning.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten