Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Het Nationaal Isolatieprogramma: sneller, slimmer en socialer

Denk je eraan om je woning te isoleren? Dan is het goed om het nieuwe Nationaal Isolatieprogramma eens door te nemen. Dit manifest is opgenomen in het regeerakkoord en zal gevolgen hebben voor iedereen die in 2022 – 2024 zijn woning wil verduurzamen. Het doel van dit Nationaal Isolatieprogramma in een notendop? Sneller, slimmer én socialer isoleren. Je leest er hier alles over!

Lees meer:
Waarom een Nationaal Isolatieprogramma?
Doelen Nationaal Isolatieprogramma
Maatregelen Nationaal Isolatieprogramma

 

Waarom een Nationaal Isolatieprogramma?

Op dit moment zijn nog altijd veel woningen in Nederland slecht geïsoleerd, met een gebrekkig warmtecomfort en hogere energierekeningen als logische gevolgen. Het gaat om ruim 3 op de 4 Nederlandse woningen, met de hoge kosten van isolatiemaatregelen als belangrijkste reden. Het Nationaal Isolatieprogramma is vooral bedoeld om deze financiële drempel te verlagen.

Benieuwd naar meer info en de isolatiemogelijkheden voor jouw woning? Vergelijk gratis offertes.

nationaal isolatieprogramma

 

Doelen Nationaal Isolatieprogramma

Isoleren in Nederland moet sneller, slimmer en socialer volgens initiatiefnemers als de Consumentenbond, Energie-Nederland, Natuur & Milieu, Groenlinks, … Hieronder leggen we elk van deze doelen kort uit:

  • Sneller isoleren: het streven is om het isolatietempo van Nederland te verdrievoudigen door voorrang te geven aan slecht geïsoleerde woningen. Hier is op korte termijn de meeste winst te behalen. Want het isoleren van woningen met lagere energielabels gaat niet langzamer dan bij andere woningen.
  • Slimmer isoleren: in plaats van eenmalige isolatieprojecten op enkele locaties zet het Nationaal Isolatieprogramma in op verduurzamingsoplossingen op regionaal niveau. Daarnaast zullen tegoedbonnen de vraag naar isolatie dusdanig stimuleren dat bedrijven kunnen samenwerken rond een hogere arbeidscapaciteit, verbetering van logistieke processen en lagere inkoopprijzen van materialen.
  • Socialer isoleren: op dit moment is het verduurzamen van een woning vaak nog te duur voor mensen met lage inkomens. En vaak zijn dit juist de huishoudens waar de meeste winst te behalen is. Hier moet extra aandacht voor komen door middel van vouchers, voorrangsregelingen en steun vanuit gemeenten. Zo vermijden we verdere energiearmoede en gezondheidsschade waar deze problemen het grootst zijn.

 

Meteen verduurzamen door te isoleren? Schakel een vakman in!

Wil je nu al verduurzamen door middel van woningisolatie? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo ontvang je gericht advies over mogelijke subsidies en prijzen op maat van erkende vakmensen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Maatregelen Nationaal Isolatieprogramma

Op Prinsjesdag 2021 is in totaal 514 miljoen euro gereserveerd om de 12 voorstellen van het Nationaal Isolatieprogramma te realiseren. Wat houden deze voorstellen precies in? Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste onderdelen van het programma.

 

1. Nadruk op gezondheid en milieu

Huishoudens in slecht geïsoleerde woningen krijgen vaak te maken met vocht- en/of schimmelvorming. Milieuvriendelijke, goed uitgevoerde isolatiemaatregelen kunnen hier komaf mee maken. Bedrijven die een aanbod willen doen op een gebundelde groep woningen zullen moeten voldoen aan harde kwaliteitseisen.

 

2. Contingentenaanpak

Door middel van de contingentenaanpak zal een groot aantal woningen met vergelijkbare isolatievragen van dezelfde energiebesparende maatregelen kunnen genieten. Door deze grote, regionale schaal en financiële stimulans (vouchers) zal er genoeg vraag zijn naar woningisolatie om het voor een lagere prijs aan te kunnen bieden. Het Nationaal Isolatieprogramma stimuleert de markt dus via vraag én aanbod.

 

3. Aantrekkelijkere subsidies en financiering

Subsidiebedragen van de ISDE (voor woningeigenaren) en SEEH (voor VvE’s) zijn verhoogd van 20 naar 30%. Deze regeling zal naar verwachting op 1 januari 2022 ingaan. Daarnaast zal vanaf 2023 jaarlijks 104 miljoen euro beschikbaar zijn voor de RVV-V (verhuurders), waarvan 100 miljoen euro is gefinancierd vanuit het Nationaal Isolatieprogramma. De focus hierbij ligt ook weer op slecht geïsoleerde sociale huurwoningen.

Op zoek naar meer informatie over hoe je in aanmerking komt voor een subsidie? Lees dan hier ons artikel over subsidies voor woningisolatie in 2021-2022.

 

4. Financiële steun voor lage inkomens

Isoleren zal ondanks de verbeterde subsidieregelingen vaak nog duur blijven voor velen, en dus zal extra steun moeten komen voor deze groep huishoudens. Dit komt neer op zo’n 150 miljoen euro voor gemeenten om energiearmoede tegen te gaan. Denk hierbij aan het (financieel) begeleiden van kwetsbare huishoudens die te maken hebben met een slecht geïsoleerde woning, een stijgende energierekening, …

 

5. Jaarlijkse investering in Nationaal Isolatieprogramma

Om de verduurzaming van Nederland voort te zetten kan het niet ophouden bij deze eerste 514 miljoen euro. Zo zal er jaarlijks zo’n 300 miljoen euro extra moeten worden geïnvesteerd. Vooral woningcorporaties zullen die financiële steun zeker nodig hebben. Naast grootschalig isoleren moeten ze namelijk ook de komende jaren betaalbare woningen blijven bouwen en renoveren.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten