Warmte isolatie

Schuinedak isolatie

Dit houdt in dat je onder de houtconstructie waar de dakpannen op liggen Gaat isoleren. Dit is schuin dak isoleren goed omdat zoals u wel zal weten warme lucht stijgt en deze isolatie houdt deze warmte langer vast en zo zal de warmte minder snel verloren gaan dan dat er geen isolatie zou zijn onder het dak. Dit soort van isoleren gebeurt meestal tijdens de bouwfase van een huis. Je kan een schuin dak van binnen af of van buitenaf isoleren. Wanneer dit nog niet gebeurt zou zijn tijdens de bouw van uw huis kan je dit van binnen af zelf doen en wanneer u langs buiten wil isoleren is het aan te raden de hulp van een ervaren vakman van erkende firma in te roepen. Het isoleren van een schuin dak is zeker handig wanneer u de zolder gebruikt als leefruimte of zelfs als slaapkamer, wanneer dit het geval is, is het aan te raden dat u het schuine dak isoleert.

 

Zoldervloerisolatie

Dit houdt in dat je de plaats tussen de vloer van de zolder en het plafond van de eerste verdieping gaat opvullen met isolatie. Net zoals al gezegd bij de schuine dak isolatie weet u wel dat warme lucht stijgt. Door de ruimte tussen vloer en plafond te isoleren voorkom je dat deze warme lucht verloren gaat naar de zolder die meerstal niet bewoond word. Wanneer de zolder een niet verwarmde ruimte is, is het zeker een must te isoleren tussen vloer en plafond. Het isoleren van deze oppervlakte is vrij gemakkelijk zelf te doen en de kosten worden relatief snel terug verdiend.

 

Dubbel glas

Wanneer u geen dubbelzijdig glas heeft in uw huis zou u misschien kunnen overwegen om dit te dubbelglaslaten installeren (dit is namelijk moeilijk zelf te installeren). Dubbel glas heeft niet alleen voordelen op het gebied van energie, zo laten dubbelzijdige ramen minder geluid door dan enkelzijdige ramen. Maar ze bieden dus voornamelijk voordeel op het gebied van energie. Zo heb je minder snel kieren/openingen dus dit zorgt ervoor dat er geen toch ik huis kan en het dus lekker warm blijft. Dubbelzijdige ramen zorgen ook voor een betere isolatie en ze zullen ook mindersnel gaan aandampen, dus minder condens. Meer informatie over de isolatiewaarden van dubbel en driedubbel glas vind je op de website van tipsentricks.be in het artikel isolatiewaarde van ramen.

 

Kierafdichting

Wat bedoelen we met kierafdichting wel. In een huis waar men enkelzijdige ramen en deuren heeft is er kans op kiervorming. Deze kieren veroorzaken rechtstreeks of onrechtstreeks tocht in huis dus dit wil zeggen dat er koude binnenkomt langs deze kieren en dat de warme lucht er langs kan ontsnappen. Zo kan je de kieren van een deur toestoppen met een tochthond en zo zijn er nog veel meer middelen om deze kieren te dichten.

Isolatie van de onderkant van de vloer van de benedenverdieping Je hebt vloeren met vloerverwarming die ervoor zorgen dat de vloer aangenaam aanvoelt wanneer je hier over loopt. Deze verwarming is relatief overbodig wanneer je aan de onderkant van de vloer van de benedenverdieping gaat isoleren. Dit doe je best voordat je de vloer legt of als je net van plan bent om van vloer te veranderen. De koude kan zo al niet uit de boden in je huis dringen en je vloer zal aangenamer aanvoelen.

 

Dakisolatie

Dakisolatie levert een grote besparing op, dit vooral wanneer je de zolder als woonruimte gebruikt of wanneer deze ruimte verwarmd wordt. Echter moet je wel met enkele factoren rekening houden. Je kan wanneer je een beetje handig aangelegd bent heel gemakkelijk zelf je eigen schuin dak isoleren. Maar vraag eerst zeker eens advies aan een vakman of het mogelijk is je dak te isoleren want dit is namelijk niet altijd mogelijk.

Tips voor het kiezen van het isolatie materiaal:
Let op de R-waarde van het materiaal
Gebruik steeds een dampremmende laag bij het isoleren van een binnenkant van een dak. Want wanneer het isolatie materiaal nat of vochtig wordt verliest het zijn isolerende kracht. Wanneer je merkt dat er gaten in de dampremmende laag zit vervang je dit stuk isolatie best zo snel mogelijk.

Wanneer je isoleert moet je ook rekening houden dat je zelf voldoende gaat ventileren om vocht in uw huis te voorkomen. Want wanneer u gaat isoleren komt er geen natuurlijke ventilatie meer in uw huis en zal je dit dus zelf moeten doen. Wanneer je gaat isoleren zal je huis niet alleen in waarde toenemen maar ook in comfort en mogelijke geluidsoverlast zal gereduceerd worden.

 

Welke materialen?

U moet er altijd voor zorgen dat u voldoende geïnformeerd aan een isolatieklus begint. Zo zijn er een aantal regels voor het isoleren met verschillende materialen. Het materiaal waarmee u isoleert moet voldoen aan de R-waarden. Deze R-waarden hebben te maken met de diktes van de materialen die u kan gebruiken om te isoleren. Zo respecteerd u best volgende cijfers. Wanneer u isoleert met glaswol (dekens of platen) moet de dikte van dit materiaal minsten 10 cm dik zijn. Wanneer u steenwollen dekens of platen gebruikt moeten deze een minimum dikte hebben van 10 cm. Als u EPS (piepschuim) platen gebruikt moeten deze een dikte hebben van meer dan 10 à 12 cm. De platen die maar een dikte tussen 8 en 10 cm moeten hebben zijn XPS platen.

 

Kosten / besparen

De kosten van isoleren zijn natuurlijk voor elke woning anders. Dit hangt eerst en vooral al af hoe groot je woning is of hoe groot de oppervlakte is die je wil isoleren. Ten tweede kan het verschil van prijs afhangen welke materiaal je gebruikt. Het derde aspect dat invloed kan hebben op de kosten van isoleren is of je het zelf doet of dat je het werk uitbesteed aan een vakman. Deze drie factoren zijn de belangrijkste die de kostennota van het isoleren bepalen. Er zijn natuurlijk nog andere maar deze zijn de belangrijkste drie waar je best rekening mee houdt. De terug-verdien-tijd van isolatie is ongeveer 3 jaar dit hangt ook af van de drie factoren en war je ervoor betaald hebt. Maar we kunnen zeker stellen dat isolatie relatief snel terug te verdienen is in vergelijking met andere vormen van “groene energie” , want al je dit vergelijkt met zonnepanelen waar de terug-verdien-tijd tussen de 20 en de 40 jaar is en ze zijn ook duur in aankoop. Dus we kunnen stellen dat isolatie de goedkoopste vorm van “groene energie”

 

Dubbelzijdige ramen

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw ramen te isoleren:
Dubbelzijdige ramen
Voorzet ramen
HR+ glas
HR++ glas

Dubbelzijdig glas bestaat uit twee (soms drie) lagen glas. Tussen deze lagen zit een luchtspleet, de ideale afstand tussen de glaslagen is 15 mm. De lucht dat tussen deze glaslagen zitten is droge lucht. Bij HR+ en HR++ ramen is dit meestal een edelgas, meestal is dit argon. De eigenschap van edelgas is dat dit beter isoleert dan gewone droge lucht. Hoe goed glas isoleert hangt af van de u waarde. Hoe lager deze U waarde hoe beter het glas zal isoleren.

Investeringskosten?
Wanneer u wil overschakelen van enkelzijdig glas naar dubbelzijdig glas zal u zeker moeten investeren. Hoeveel deze investering zal kosten hangt weer af van enkele factoren. Eerst en vooral de kosten van de installateur en de kosten van welk soort dubbelzijdige ramen u wilt installeren? De terug-verdien-tijd van dubbelzijdige ligt gemiddeld tussen de 7 en de 9 jaar. Dit zijn gemiddelden berekend voor een oppervlakte van 20 vierkante meter.

Voordelen dubbel glas met hoge isolatiewaarde
Dubbelzijdige ramen laten de warmte en de stralen van de zon naar binnen maar de warmte van de verwarming niet naar buiten.
Dubbelzijdige ramen zijn ook geluidsdempend.
Dubbelzijdige ramen zijn ook een betere inbraakbeveiliging.
Dubbelzijdige ramen hebben wanneer ze goed geïnstalleerd zijn geen toch kieren.
Doordat dubbelzijdige ramen goed isoleren verdien je ze terug.

Nadelen
Sneller condens op de HR+ en HR++ dubbelzijdige ramen.

Levensduur?
Op alle soorten glas zit een garantie van 10 jaar, dus ook op alle dubbelzijdige ramen. De technische levensduur van dubbelzijdige ramen is ongeveer 20 jaar. Na twintig tot dertig jaar kan vocht doordringen tot in de ramen, of er kan vocht tussen de twee glaslagen komen te zitten. Dit veroorzaakt dan wazige plekken op de ramen. Bij HR+ en HR++ ramen kan het edelgas een beetje ontsnappen maar dit zal geen grote gevolgen hebben voor de isolatie kracht van het dubbelzijdige raam.

Energie prestatie advies
Het energie prestatie advies (EPA) is een advies van erkende adviseurs. Je kan hen inhuren om je huis te komen inspecteren. Zo kom je te weten of je een goed geïsoleerd huis hebt of niet. Ze voeren een grondige studie uit naar de isolatie in je huis. Deze adviseurs houden rekening met de Europese op het gebied van isolatie. Jammer zijn deze adviseurs niet gratis, ze kosten gemiddeld om en bij de 200 euro. Dit is relatief weinig want je krijgt er goede raad en een degelijk rapport voor in de plaats. Wanneer je de raad van de adviseur zal opvolgen zal u zeker deze 200 euro terugverdienen met het geld dat u bespaard op uw energiefactuur. Wanneer je een adviseur laat komen kan je geen beroep doen op een subsidie of tegemoetkoming.

Sinds 1 januari 2008 moet je wanneer je je woning verkoopt een energielabel kunnen voorleggen en aan de nieuwe eigenaar geven. Dit kan je laten doen door een EPA-adviseur. Dus wanneer je gaat verhuizen of een huis gaat kopen zorg dan zeker dat je dit energielabel heeft of krijgt van wie u het huis koopt.

 

Vocht en ventilatie

U kan misschien denken mijn huis is goed geïsoleerd ik heb een gezond huis. Dit kan inderdaad zo zijn wanneer u rekening heeft gehouden met de verluchting van uw huis. Wanneer u uw huis niet verlucht verhoogd u de kans op vocht in huis. Wanneer er zich vocht in uw huis bevind is de kans op ongedierte ook groter. Zorg dus voor voldoende verluchting wanneer uw gaat isoleren. Plaats bijvoorbeeld dubbelzijdige ramen die je kan openklikken zodat je ook af en toe de ruimte kan verluchten door dit raam op de klikstand te zetten.

Wanneer je dan toch met vocht te maken hebt schaf je best zo snel mogelijk een vochtwreter aan. Dit is een toestel dat er voor zal zorgen dat het minder vochtig is in de ruimte. Wanneer u met vocht zit op de dakisolatie zal u deze moeten vervangen want wanneer deze isolatie nat of vochtig is verliest het zijn effect.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen