Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

€ 62 miljoen extra ISDE-subsidie voor isolatie

Sinds 18 oktober 2022 is er € 62 miljoen extra beschikbaar voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Met deze subsidie kan je onder meer de kosten voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers drukken. Het totale budget voor de ISDE-subsidie in 2022 komt daarmee neer op € 290 miljoen. Lees hier meer over het nieuwe ISDE budget en hoe je een aanvraag indient voor jouw project!

Ga snel naar:
Mogelijke isolatiemaatregelen ISDE
Hoe ISDE subsidie voor isolatie aanvragen?

 

 

Waarom extra budget voor de ISDE-subsidie?

Al ruim 64.000 huishoudens hebben in 2022 gebruik gemaakt van de ISDE subsidie. Het resultaat? Ongeveer € 98 miljoen aan verleende subsidies voor isolatiemaatregelen en € 56 miljoen voor de installatie van (hybride) warmtepompen.

Nu heeft de Nederlandse overheid beslist om dat ISDE-budget dit jaar met nog 62 miljoen euro te verhogen. De reden? Het grote aantal aanvragen voor deze subsidie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) raamt dat het aantal aanvragen in 2022 zal verdubbelen ten opzichte van vorig jaar (naar ruim 80.000).

BELANGRIJK: isoleren is de beste manier om minder kwetsbaar te zijn voor hoge energieprijzen en je woning te verduurzamen. Wil jij ook je woning extra laten isoleren en de ISDE-subsidie aanvragen? Kom vrijblijvend in contact met isolatiespecialisten in je buurt voor advies en prijzen op maat.

verhoging isde budget

 

Mogelijke isolatiemaatregelen voor de ISDE

De ISDE subsidie kan je aanvragen voor verschillende isolatiemaatregelen. Een kort overzicht:

 • Spouwmuurisolatie: dit is 1 van de beste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Doorgaans hebben huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 een spouw die nog niet is geïsoleerd. Huizen van na 1975 hebben meestal wel spouwmuurisolatie en voor nieuwbouw is het uiteraard een vereiste. Je spouwmuur na-isoleren is mogelijk bij een spouwbreedte vanaf 5 cm.
 • Dak- en zoldervloerisolatie: warme lucht stijgt en dus verlaat een groot deel van de opgewekte warmte je huis via het dak. Met dak- of zolder(vloer)isolatie voorkom je tot wel 25% van het totale warmteverlies. Je kiest doorgaans voor dakisolatie als je de zolder als woonruimte gebruikt. Is het enkel een opslagplek? Dan kan je ook kiezen voor zoldervloerisolatie.
 • Binnen- of buitengevelisolatie: heb je geen spouwmuur? Dan is binnen- of buitengevelisolatie ook een optie. De voorkeur ligt dan bij buitenmuurisolatie, zodat je geen kostbare woonruimte verliest. Ook is dit een goed moment om de gevel een frisse uitstraling te geven met een nieuwe afwerking. Denk aan steenstrips, gevelpanelen, gevelbepleistering, …
 • Vloer- of bodemisolatie: een geïsoleerde vloer is comfortabeler om op te lopen en houdt de warmte beter binnen. Een vloer laat je langs onder of boven isoleren. Langs onder is meestal de beste optie, aangezien de opbouwhoogte van je vloer dan onveranderd blijft. Wil je echter je vloer volledig renoveren? Dan is vloerisolatie langs boven (eventueel gecombineerd met vloerverwarming) een betere optie.
 • Raamisolatie: verouderde ramen met enkel glas hebben een negatief effect op je energierekening. De ISDE subsidie is daarom ook aan te vragen voor de montage van hoogrendementsglas of driedubbelglas.

 

TIP: overweeg ook overige maatregelen van de ISDE

Naast isolatie zijn er nog meer energiebesparende maatregelen die je met de ISDE (gedeeltelijk) kan financieren. Denk aan een zonneboiler, warmtepomp of eventueel een aansluiting op een warmtenet. Meer weten? Kom in contact met een ervaren vakman actief in jouw buurt. Schakel een vakman in.

 

Hoe ISDE subsidie voor isolatie aanvragen?

Wil je de ISDE subsidie aanvragen voor woningisolatie? Houd dan rekening met de onderstaande stappen:

 

 1. Energiebesparende maatregelen kiezen

  Kies van tevoren 2 of meer energiebesparende maatregelen. Hierbij gaat het mogelijk om gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, … Ook maatregelen als het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler komen in aanmerking.

  LET OP: bodem- en vloerisolatie kan je niet langer combineren om te voldoen aan de ISDE-voorwaarde van minstens 2 maatregelen.

 2. Energiebesparende maatregelen laten uitvoeren

  Schakel een vakman of installatiebedrijf in en laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren. Je hebt max. 12 maanden vanaf de uitvoering van de eerste maatregel om de ISDE aan te vragen.

 3. ISDE-aanvraag indienen

  Voor je aanvraag verzamel je eerst de benodigde documenten. Hierbij gaat het onder andere om de datum van uitvoering, foto’s van de werken, informatie over de isolatiematerialen, een bewijs van het betaalde bedrag, … Een isolatiespecialist bezorgt je alle documenten en kan je ook helpen bij je ISDE-aanvraag. Kom in contact met een erkende vakman.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten