Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Anorganische isolatie

Glaswol, steenwol en cellenglas worden tot de anorganische isolatiematerialen gerekend. Bij de productie ervan worden er zowel natuurlijke grondstoffen als kunstmatige grondstoffen gebruikt. Glaswol en rotswol zijn goedkope materialen die vaak worden toegepast voor isolatie binnenshuis (hellende daken, vloeren, wanden). Cellenglas is voornamelijk geschikt voor toepassing in vochtige omgevingen.

Ga snel naar: eigenschappensoortenanorganische isolatie en gezondheidoffertes

 

Anorganische isolatie: milieuaspecten

anorganische-glaswol-isolatie

De grondstoffen voor het maken van anorganische isolatiematerialen zijn in de regel volop in de natuur aanwezig. Een uitputting van bronnen zal dus niet snel plaatsvinden. Wel wordt het landschap enigszins aangetast en is er veel energie nodig om het materiaal te kunnen smelten. Glaswol, rotswol en cellenglas zijn (gedeeltelijk) recycleerbaar. Mede hierdoor zijn ze ze minder belastend voor het milieu zijn dan bijvoorbeeld kunsthof isolatiematerialen als: XPS, PIR en PUR.

 

Niet vocht regulerend en lage warmte-opslagcapaciteit

Anorganische isolatiematerialen zijn niet vocht regulerend en hebben een lage warmte-opslagcapaciteit. Dat is een nadeel ten opzichte van milieuvriendelijke organische isolatiematerialen (zoals schapenwol en houtwol). Deze kunnen wél een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen zonder daarbij hun warmte-isolerende eigenschappen te verliezen. Een woning die aan de binnenzijde voorzien is van milieuvriendelijke isolatiematerialen zal in de zomer een hoger warmtecomfort bieden omdat de opgenomen warmte geleidelijk wordt afgegeven. Aan dat comfort hangt echter wel een prijskaartje want organische isolatie is twee- tot driemaal zo duur als anorganische isolatie.

 

voordelen anorganische isolatie Voordelen van anorganische isolatiematerialen

• Goedkoop (glas- en rotswol)
• Glaswol en rotswol zijn makkelijk te plaatsen
• Recycleerbaar
• Brandveilig
• Duurzaam

 

Nadelen anorganische isolatie Nadelen van anorganische isolatiematerialen

• Vrij geringe warmte-opslagcapaciteit.
• Niet vocht regulerend.
• Wanneer het materiaal vochtig is isoleert het minder goed.
• Irriterend voor huid en longen bij het verwerken
• Glaswol en steenwol bevatten fenolharsen.

 

 

 

Schakel een isolatiespecialist in

Moeten er in jouw woning, bedrijf, … isolatiewerken uitgevoerd worden? Laat die dan over aan een gespecialiseerde vakman. De weet door zijn kennis en ervaring precies hoe hij te werk moet gaan en kan ook bepalen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw project. Zo ben jij verzekerd van een correcte uitvoering van de isolatiewerken en een kwalitatief resultaat. Ontvang hier prijzen en vergelijk voorstellen.

 

Soorten anorganische isolatie

1. Glaswol

Glaswol is één van de meest gebruikte anorganische isolatiematerialen. Het wordt gemaakt van gerecycleerd glas en zand. Het is leverbaar als plaatmateriaal of als isolatiedeken. Glaswol isolatie wordt vaak toegepast bij hellende daken, vloeren en wanden. Het wordt nagenoeg altijd binnen gebruikt omdat het in vochtige omstandigheden minder goed gaat isoleren.

Voordelen: Relatief goedkoop, makkelijk plaatsbaar, samendrukbaar (sluit goed af), brandveilig.

Nadelen: Kunsthars wordt gebruikt als bindmiddel (fenol formaldehyde hars). Glaswol is irriterend voor huid en longen bij het verwerken (handschoenen en stofmasker zijn nodig).

Prijs per m²: €5 – €15 (glaswoldeken dikte 80– 220mm)

Lees hier meer over glaswol.

 

2. Rotswol

Rotswol, ook wel steenwol genoemd, is gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Het heeft nagenoeg dezelfde structuur en eigenschappen als glaswol. Rotswol wordt geleverd als isolatiedeken of isolatieplaat. Het materiaal is uiterst geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en muren.

Voordelen: Lange levensduur, brandveilig, goede akoestische isolatie.

Nadelen rotswol: Kunsthars wordt gebruikt als bindmiddel (fenol formaldehyde hars). Steenwol is irriterend voor huid en longen bij het verwerken (handschoenen en stofmasker zijn nodig).

Prijs per m²: €7 – €14 (rotswol plaat 90-140mm)

Lees hier meer over rotswol.

 

3. Cellenglas

Cellenglas (foamglas) wordt gemaakt van gerecycleerd glas en een aantal hulpstoffen. Cellenglas is een stevig (niet samendrukbaar) anorganische isolatiemateriaal dat miljoenen luchtbelletjes bevat. Het is volledig waterdicht waardoor het vooral geschikt is voor vochtige omgevingen (platte daken, kelders, gevels).

Voordelen: Toepasbaar in vochtige omstandigheden, onbrandbaar, bevat geen schadelijke stoffen.
Nadelen: relatief duur, lastiger te verwerken dan glas- of rotswol (stug materiaal).

Prijs per m²: €22 – €25

Lees hier meer over cellenglas.

 

Gezondheidsaspecten van glaswol en rotswol

Anorganische isolatie rotswol

Er is veel discussie geweest rondom het gebruik van glaswol en rotswol en het effect van deze materialen op de gezondheid. De wereld gezondheidsraad heeft geconcludeerd dat het materiaal niet kankerverwekkend is, zoals soms werd beweerd. Wel is het nodig om bij het hanteren van glas- en rotswol de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat kleine vezels de huid en longen gaan irriteren:
• Gebruik een stofmasker (P2), leren handschoenen en een veiligheidsbril bij het verwerken van glas- en rotswol.
• Ventileer de ruimte waarin gewerkt wordt goed.
• Gebruik scherp snijdgereedschap.
• Was de handen éérst met koud water en pas daarna met warm water en zeep. Door deze volgorde aan te houden voorkom je dat eventuele vezels in de huid gaan zitten.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten