Isolatie-info.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

PUR Isolatieplaten

PUR staat voor polyurethaan, één van de beste en meest efficiënte isolatiematerialen op de huidige markt. Deze isolatievorm kun je toepassen onder de vorm van platen, maar ook onder de vorm van PUR-schuim. De platen hebben een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim. Daarenboven verzekeren de platen op voorhand een bepaalde dikte, wat bij PUR-schuim niet het geval is. Afplakken en afschuren is ook niet vereist bij het gebruik van isolatieplaten. Bij het spuiten van schuim is dit onontbeerlijk.

 

 

PUR platen Werking en Soorten PUR-platen

Isolatieplaten worden opgebouwd uit synthetische materialen, ook kunststof genoemd. Vandaag de dag zijn de meeste isolatieplaten uitgerust met een kliksysteem (tand- en groefsysteem). Dankzij dit systeem kun je de platen veel gemakkelijker, en bijgevolg een pak sneller, bevestigen aan het te isoleren onderdeel (spouwmuren, vloeren, daken, …).

De PUR isolatieplaten komen in verschillende vormen, groottes en diktes voor. Grote platen hebben het voordeel dat ze snel een grote oppervlakte op een muur, dak of vloer kunnen bestrijken. PUR platen hebben ook steeds een dampscherm langs één zijde. Deze folie houdt de isolatiewaarde van de plaat constant doordat er geen vocht geabsorbeerd kan worden die de isolatiewaarde vermindert.

 

 

Plaatsen van PUR isolatieplaten

Isolatieplaten zijn iets minder flexibel dan de variant in schuim. Meestal worden werken met isolatieplaten daarom uitgevoerd in combinatie met PUR-schuim. Dat schuim wordt dan gebruikt om de nog niet geïsoleerde kieren, spleten en voegen af te dichten.

PUR isolatieplaten worden zowel bij de isolatie van spouwmuren, vloeren als daken gebruikt. Voor de isolatie van daken zijn ze aan te raden bij zowel platte als hellende daken. Bij hellende daken kun je de platen boven de kepers plaatsen. Op die manier moet men de binnenafwerking van het hellend dak niet eerst gaan verwijderen. Als de PUR-platen onder de kepers worden aangebracht, gaat men ze mechanisch bevestigen door middel van gegalvaniseerde schroeven. Bij plaatsing tussen de kepers worden de platen sluitend tussen de kepers geschoven.

Wie aan de slag wil met PUR-isolatie houdt best rekening met volgende tips. De ruimte waarin wordt geïsoleerd (kelder, zolder, …) moet op het moment van plaatsing regen- en winddicht worden gemaakt. De oppervlakte waarop wordt geïsoleerd moet droog, stofvrij en proper zijn. En isoleren met PUR in een ruimte die kouder is dan 5 graden Celsius valt af te raden.

Pur platen genieten ook de voorkeur boven de gespoten variant wegens hun makkelijker verwijderbaarheid. De isolatiewaarde is constant en er komen ook geen giftige dampen in huis wat bij PUR-schuim wel het geval is. Deze dampen trekken vrij snel weg maar kunnen voor sommigen toch een obstakel vormen. De kostprijs van PUR platen is ook interessanter ten opzichte van ter plekke gespoten PUR.

 

 

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten