Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Lokale aanpak Nationaal Isolatieprogramma van start

Het Nationaal Isolatieprogramma wil woningverduurzaming sneller, slimmer en socialer aanpakken. Het doel? Tegen 2030 meer dan 2,5 miljoen woningen isoleren. De lokale aanpak door gemeenten is een aanvullende maatregel op de actielijn van het Nationaal Isolatieprogramma, waarin bewoners op eigen initiatief hun woning isoleren. Ontdek er in dit artikel alles over.

Lees hier meer:
Wat houdt de lokale aanpak in?
Een voorbeeld: Oost-Groningen
Wat zijn de andere isolatiesubsidies?

 

 

Welke rol voor de gemeenten binnen dit programma?

In 2023 en 2024 trekt de overheid vanuit het Nationaal Isolatieprogramma zo’n 206 miljoen euro uit om gemeenten de kans te geven meer dan 750.000 woningen te verduurzamen. Zij gaan slecht geïsoleerde woningen aanpakken om het risico op energiearmoede te verkleinen. Deze subsidie richt zich op eigenaar-bewoners die moeite hebben om woningisolatie te betalen. Sinds 1 maart 2023 kunnen gemeenten een aanvraag indienen voor deze lokale subsidies.

lokale aanpak isolatie

 

Wat houdt de lokale aanpak in?

Elke gemeente is zelf verantwoordelijk voor het invullen van haar actieplan. Wel krijgen ze allemaal hetzelfde startbudget toegekend:

 • Welke woningen: de maatregelen gelden voor alle slecht geïsoleerde woningen (label D, E, F of G). Ook woningen met een lagere WOZ-waarde dan de gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente of lager dan € 429.300 komen in aanmerking.
 • Premiebedrag: voor iedere woning die de gemeente kiest, zijn er middelen beschikbaar tussen € 1.460 en 4.000. De premie is hoger bij een doelgroep in schuldhulpverlening, schuldsanering of met energietoeslag. De gemeente beslist zelf hoe zij haar financiële middelen verder verdeelt.
 • Welke werken: dit geld is beschikbaar voor isolatie- en ventilatiewerken. In bepaalde gevallen geldt de premie ook voor doe-het-zelvers die bv. met een specifieke code een zelfbouwpakket kunnen ophalen.
 • Voorwaarden: elke gemeente beslist zelf over haar aanpak: van hoe zij de woningen op hun grondgebied kiezen tot in welke mate zij de financiële middelen toekennen. Benieuwd hoe dat er kan uitzien? Ontdek hieronder dan hoe Oost-Groningen het aanpakt.
 • Aanvragen: de eerste tranche loopt nog t.e.m. 31 oktober 2023. In 2024 en 2025 volgen nog 2 nieuwe tranches. Aan het einde van 2025 verdeelt de overheid de resterende middelen onder de gemeenten. Gemeenten moeten voor hun aanvraag een isolatieprogramma opstellen en deze indienen bij de RVO.

 

Een concreet voorbeeld: Oost-Groningen

Oost-Groningen heeft een unieke aanpak voor het vermijden van energiearmoede opgezet. De gemeente ontwikkelde instrumenten om particulieren individueel te begeleiden in het verduurzamingsproces. De energie- en bespaarcoaches spelen hierin een sleutelrol. Zij staan mensen nauwgezet bij, adviseren en volgen het volledige proces nauwgezet op.

Dankzij dit initiatief kunnen inwoners van Veendam, Pekela, Midden-Groningen of Stadskanaal onder bepaalde voorwaarden hun dak, vloer of muur zelfs volledig gratis isoleren. Om hierop aanspraak te maken, moeten ze eerst contact opnemen met een bespaarcoach. Die helpt hen verder op weg met het berekenen van de kosten, het aanvragen van offertes en subsidies, …

 

Hoe weet ik of ik aanspraak maak op zo’n lokale premie?

Elke gemeente krijgt de mogelijkheid om de voorwaarden van haar financiële steunmiddelen te bepalen. In sommige gevallen zal je gemeente je zelf op de hoogte brengen als jij tot de doelgroep behoort, terwijl je in een ander scenario zelf de steun moet aanvragen. Wil je weten of jij kan profiteren van een gemeentelijke premie? Neem dan contact op met je stadsdiensten.

 

Wat zijn de andere isolatiesubsidies?

Komt jouw woning in aanmerking voor deze lokale uitkering? Weet dan dat deze gemeentelijke premie perfect combineerbaar is met alle andere isolatiesubsidies! Een overzicht:

 • ISDE: alle huiseigenaren kunnen flink besparen op hun isolatiewerken dankzij de ISDE-subsidie. Zo kan je tot wel € 19 per m² ontvangen (afhankelijk van het type isolatie). Combineer je 2 of meer isolatiemaatregelen? Dan verdubbelen de subsidiebedragen.
 • SVVE: ben jij (lid van) een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan ontvang je onder bepaalde voorwaarden een subsidie voor energiebesparende maatregelen in je gebouw of appartement(en).
 • Energiebespaarlening: met deze aantrekkelijke lening van het Nationaal Warmtefonds kan je als particulier makkelijker energiebesparende maatregelen in huis financieren.

BELANGRIJK: valt jouw woning net uit de boot van de lokale subsidie? Geen paniek! Dankzij de bovenstaande financiële voordelen blijft verduurzamen aantrekkelijk!

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten