Isolatie-info.nl

Prijs spouwmuurisolatie 2020

Spouwmuurisolatie is één van de goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Het is op 1 dag geplaatst en je hoeft na de werken niets af te werken. Op welke zaken je moet letten, welke isolatiematerialen je kan kiezen en wat de prijs per m2 spouwmuurisolatie is vind je hier.

Ga snel naar: prijzen per isolatiemateriaal – terugverdientijdpremies

 

Prijs spouwmuurisolatie per materiaal

De kostprijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw en het gebruikte isolatiemateriaal. Glaswol, EPS-parels en PUR spuitisolatie zijn daarbij het populairst:

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m²
(excl. btw)
Eigenschappen
Minerale wol€15 à €20Goed akoestisch isolerend
Brandveilig
Waterafstotend
EPS-parels€20 à €25Recycleerbaar
Vochtregulerend
PUR-schuim€25 à €30Goed om kiertjes
en gaten op te vullen
Vochtregulerend
Lange levensduur
Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten uit jouw regio via de offertepagina.

 

prijs glaswol spouwmuurisolatie1. Minerale wol (glaswol)

Minerale wol is de verzamelnaam voor glaswol en steenwol. Bij het na-isoleren van een spouwmuur wordt glaswol in de vorm van vlokken ingespoten in de muren.

Glaswol is het meest voordelige materiaal om een bestaande spouwmuur mee te isoleren. Het is erg duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Bovendien zorgt het niet alleen voor een goede thermische maar ook akoestische isolatie. Een voorbeeld van glaswolisolatie die geschikt is voor de spouw is Supafil van Knauf.

Kostprijs spouwmuurisolatie met glaswol: ± €15 à €20
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

prijs eps m22. EPS parels

EPS-parels worden steeds vaker gebruikt voor het isoleren van de spouwmuur. EPS heeft een hoge isolatiewaarde, groot vulvermogen en is ecologisch verantwoord. EPS korrels worden ingespoten in combinatie met een zachte lijm zodat ze goed aan elkaar hechten en niet kunnen wegwaaien of inzakken. De isolatiewaarde varieert van HR tot HR++.

In vergelijking met glaswol scoren EPS-parels minder goed op vlak van brandveiligheid en akoestische isolatie. Het is wel vochtregulerend en 100% recycleerbaar.

Kostprijs spouwmuurisolatie met EPS korrels: ± €20 à €25
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

prijs pur spouwmuur isoleren3. PUR spouwmuurisolatie

Ten slotte kan je ook nog kiezen voor PUR spouwmuurisolatie. Van alle soorten spouwmuurisolatie is PUR het duurst, maar wel het meest thermisch isolerend.

Op gebied van prijs / isolatiewaarde is PUR veruit de beste keuze bij smalle of vervuilde spouwmuren. Dit enerzijds vanwege zijn hoge isolatiewaarde en anderzijds omdat het kleine kiertjes en gaten volledig opvult. Naar milieuvriendelijkheid toe scoort PUR het minst goed.

Kostprijs spouwmuurisolatie met PUR: ± €25 à €30
» Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

 

 

 

Terugverdientijd spouwmuurisolatie

De spouwmuur laten isoleren is in vergelijking met andere isolatiemethodes best goedkoop. Dit komt vooral door zijn snelle plaatsing en het feit dat je nadien helemaal niets hoeft af te werken.

Gaan we kijken naar de jaarlijkse energiebesparing, dan kan je ervan uitgaan dat je een investering in spouwmuurisolatie kan terugverdienen op een termijn van 3 tot 5 jaar. Kan je gebruikmaken van premies, dan is de terugverdientijd nog sneller (1 tot 3 jaar).

De exacte terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals het gebruikte isolatiemateriaal, het gewenste warmtecomfort en de dikte van de spouwmuur. Benieuwd naar de exacte kosten en terugverdientijd bij jouw woning? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

 

Wat bepaalt de prijs per m2 muurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen sterk verschillen naargelang volgende factoren:

 1. Bereikbaarheid van het gebouw

  Een vlot bereikbaar gebouw maakt dat de werken sneller kunnen starten en afgewerkt worden. Dit geeft een gunstige invloed op de prijs. Denk hierbij aan parkeergelegenheid, en toegankelijkheid van de gevels met ladders of stellingen.

 2. Totale oppervlakte

  Ook de totale oppervlakte zal een invloed hebben op de prijs. Vooral bij kleinere gevels (minder dan 30 vierkante meter) zal de prijs per vierkante meter hoger liggen. Eens je naar grotere volumes gaat zal het prijsverschil per aantal vierkante meter minder groot zijn.

 3. Dikte van de spouw

  Hoe dikker de spouw, hoe meer voordeel je doet. De prijs per cm wordt lager terwijl je de woning net beter kan isoleren. De gemiddelde prijs per m2 zal wel wat hoger liggen maar die kosten heb je snel gerecupereerd door de snellere terugverdientijd.

 4. Bescherming van de gevel

  Gaat het om een gevel aan de regenzijde en bestaat je gevel uit een baksteen die veel water absorbeert, dan kan het raadzaam zijn om de gevel te laten impregneren. Dit is een transparante beschermingslaag die regen afstoot maar toch nog ademend werkt. De prijs hiervan is zo’n 8 à 12 euro per m2.

 

 

 

Subsidies spouwmuurisolatie

Om de kosten van jouw investering te drukken en deze nog sneller terug te verdienen, kan je ook aanspraak maken op enkele interessante subsidies:

 

1. Nationale subsidies spouwmuurisolatie

Het laten plaatsen van spouwmuurisolatie maakt deel uit van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Deze subsidie bedraagt €5 per vierkante meter. Let op, het subsidiebudget van 2018 voor woningeigenaars is al volledig gereserveerd. Voorlopig kan je deze subsidie dus niet meer aanvragen.

 

2. Regionale subsidies spouwmuurisolatie

Je kan ook subsidies aanvragen in je eigen gemeente. Elke gemeente heeft daarbij zijn eigen bedragen, voorwaarden en regels. Je vraagt dus best na bij jouw gemeente of er regionale subsidies beschikbaar zijn en wat de voorwaarden zijn.

 

3. Andere financiële maatregelen

Naast de subsidies kan je onder bepaalde voorwaarden ook genieten van enkele interessante financiële maatregelen. Zo kan je in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Dat is wel enkel van toepassing op de arbeidskosten en niet op het isolatiemateriaal zelf.

Verder biedt de overheid voor de aankoop van spouwmuurisolatie ook de zogenaamde Energiebespaarlening aan. Daarmee kan je voordelig een lening aangaan om energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren.

 

Enkel erkende aannemers geven recht op premies!

Je kan slechts onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op bovenstaande premies. Een van die voorwaarden is dat je de werken laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Een specialist inschakelen heeft verschillende voordelen. Hij kan jou correct adviseren over de premies die jij voor jouw specifieke situatie kan aanvragen én kan ook helpen om te voldoen aan alle nodige voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

 

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Hoger warmtecomfort in huis

Je woning blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Doorheen het jaar krijg je hierdoor een meer gebalanceerde omgeving.

 

Je kan besparen op de energiefactuur

Dankzij het isoleren van de muren kan je efficiënter verwarmen en verbruik je minder energie. Dat is goed voor het milieu en je energiefactuur.

 

Snelle terugverdientijd

Dankzij de relatief lage prijs per m2, de toekomstige energiebesparing en mogelijke premies heb je spouwmuurisolatie in geen tijd terugverdiend. Op 10 jaar tijd heb je zo een rendement van maar liefst 5% per jaar op je spaargeld.

 

Minder kans op vochtproblemen

Bij een te hoge vochtigheid in huis zal het vocht condenseren op de meest koude muren. Door je muren te isoleren zit de volledige woning in een warme schil en voorkom je vochtproblemen. Je moet uiteraard wel nog steeds zorgen voor voldoende ventilatie.

 

De waarde van jouw woning stijgt

Betere isolatie betekent een gunstigere EPC-waarde. Steeds meer kopers kiezen voor een energiezuinige woning en zijn bereid meer te betalen voor woningen die goed geïsoleerd zijn.

 

 

Prijs spouwmuurisolatie

 

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten